A magyar kultúra napja

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy – a kézirat tanú­sága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le nemzeti imánk, a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évez­redes hagyomá­nya­ink­nak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Alábbi össze­állítá­sunkban néhány, a Magyar Művészeti Akadé­mi­ához kötődő programra szeretnénk felhívni figyelmüket.
2019. január 18-án 16 órakor a magyar kultúra napja alkalmából Kósa Klára keramikusművész és Simon Ilona könyvtermvező művész Himnusz, a magyar nép imái című kiállítására várják az érdeklődőket a kisgyőri református közösség gyülekezeti termébe. A kiállítást prof. em. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke nyitja meg. Köszöntőt mond Kékedi László, Kisgyőr polgármestere és Domahidi Ernő lelkipásztor. A rendezvényen Szerényi Béla előadóművész, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója és fia, Szerényi Domokos működik közre.

A magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely szervezésében január 19-én tartanak könyvbemutatót a magyar kultúra napja alkalmából. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (Zenta) által kiadott, A szív sorsa c. könyv magyarkanizsai bemutatója szombaton, 18 órakor lesz a Művészetek Háza kisszínpadán. A könyv Bicskei Zoltán 1977 óta írt zeneesszéinek válogatását tartalmazza, alcíme A jazz és mi. A Dormán László 62 fotójával és a szerző rajzaival illusztrált könyvet jeles művészek mutatják be. Vendégek: a szerző, Bicskei Zoltán, Dresch Mihály zenész, Pálfi Ervin és Pámer Csilla színművészek, valamint Resócki Rolland néptáncos.

Szatmárcsekén, a Himnusz születési helyén, ahol Kölcsey Ferenc is nyugszik az önkormányzat a Kölcsey Társasággal közösen január 20-án vasárnap de. 11 órától tartja hagyományos magyar kultúra napi megemlékezését. A szatmárcsekei református templomban ökumenikus istentisztelettel emmlékeznek, majd átadják a Kölcsey-emlékplakettet, valamint a Kölcsey Társaság emlékérmét. Előbbi díjat Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA rendes tagja, míg utóbbit Gróg Gáspár irodalomtörténész veszi át. Az ünnepség után – melyen a nyíregyházi Cantemus Kórus is fellép – a református temetőben megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc síremlékét.
*
A Palóc Társaság XXIII. Magyar Kultúra Napja pályázatának ünnepélyes eredményhirdetésére 2019. január 20-án, vasárnap 14 órától – a Magyarság Háza közreműködésével – a Duna Palotában kerül sor, az évente megtartott eseményt a Magyar Művészeti Akadémia idén is támogatja, a díjazottak és felkészítő tanáraik számára az MMA kiadványokat ajánlott fel. A pályázattal a kiíró célja a magyarságtudat elmélyítése, a szülőföld iránti hűség erősítése, az anyanyelvi képességek fejlesztése és a Kárpát-medencében élő magyar fiataljaink tehetségének kibontakoztatása.
Ugyanezen a napon este a Duna Palota kultúra napi rendezvényeire kerül sor. Az ünnepi műsorban mások mellett Kubik Anna és Oberfrank Pál is közreműködik.
*
Szintén január 20-ától látogatható Barabás Márton Zongoraátiratok című kiállítása az Aba-Novák Galériában Leányfalun.

Gyöngyösön a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett városi ünnepség rendhagyó módon kiállítás-megnyitó is egyben. A Kecskeméti Rajzfilmstúdió magyar népmese sorozatának káprázatos képi és színvilágát bemutató tárlatot a nemzet művésze, Jankovics Marcell nyitja meg január 21-én. Ezután a Kaláka együttes Valaki jár a fák hegyén című Kányádi Sándor-emlékestjét mutatja be a Mátra Művelődési Központ színháztermében.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága a magyar kultúra napján 15 órától a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában tartja ünnepi délutánját.
2019. január 22-én – a magyar kultúra napján – Kiskőrösön a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban nyílik Aknay János festőművész, az MMA rendes tagjának Útközben című kiállítása. A tárlatot 17 órakor Feledy Balázs művészeti író nyitja meg, a kiállító művész a megnyitó keretében adja át a múzeumnak képadományát.
Szintén január 22-én kedden, 17 órakor Jankovics Marcell grafikusművész, animációsfilm-rendező tart rendhagyó tárlatvezetést Trianon című, Székesfehérváron, a Csók István Képtárban látható kiállításán. Beszélgetőpartnere Látrányi Viktória, újságíró lesz. A nagyszabású tárlaton közel kétszáz alkotás látható a művésztől egy sok tekintetben újszerű, innovatív közegben. A belépés díjtalan.
*
Az MMA intézményében, a Műcsarnokban ezen a napon 17 órától nyílik a Kisképző 240 című kiállítás. A 240 éves múltra visszatekintő, ma már Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium néven ismert Török Pál utcai középiskola falai közül kikerült neves képző- és iparművészek munkáiból az intézményben kialakulhatott egy európai mérce szerint is különleges műtárgy-gyűjtemény, a tárlat ezekből az alkotásokból válogat.
*
A Magyar Kultúra Napja alkalmából – Klasszikus fotográfiai műfajtérkép címmel – 2019. január 22-én, 18.30-kor, a Prágai Magyar Intézet Galériájában nyílik bemutatkozó kiállítás. A kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata első közös, Kép/Társak c. fotókiállításának műveiből válogat, amelyen az akadémia tagjainak egy-egy alkotótárssal közösen készített munkáit mutatták be 2017-ben a Pesti Vigadóban. A magyar kultúra napja alkalmából készült válogatás kulcsmotívuma, hogy hogyan formálódnak a bevett zsánerek – a portré, a tájkép, az életkép – a fotográfus objektívjén keresztül személyes vallomássá. A Prágában bemutatkozó fotográfusok: Benkő Imre, Haris László, Kunkovács László, Molnár Zoltán, Normantas Paulius, Sára Sándor, Telek Balázs. Kurátor: Uhl Gabriella. A 2019. március 22-ig megtekinthető kiállítást dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára nyitja meg.
*
Az MMA magyar kultúra napi rendezvénye Haydn: Az évszakok című művének előadása a Művészetek Palotájában. Joseph Haydn oratóriuma az európai zenetörténet egyik legjelentősebb alkotása, egyben a szerző egyik utolsó befejezett, nagyszabású kompozíciója. A Müpa komolyzenei koncertjén Vashegyi György karmester, az MMA elnöke vezényel.