A kommunizmus áldozatainak emléknapja

A kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én lesz Zsigmond Dezső A sátán fattya című, az MMA által is támogatott filmjének televíziós premierje. Az MMA másik tagja, Nagy Zoltán Mihály azonos című irodalmi művéből készült film az 1944. novemberi kárpátaljai történésekkel kezdődik és a 16 esztendős Tóth Eszter megrázó sorsán keresztül mutatja be az eseményeket. A filmet 2017-ben láthatta először a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd 2018-ban az MMA Pesti Vigadó-beli díszbemutatóján. Ezután az alkotást kárpátaljai helyszíneken, valamint több filmszemlén is nagy sikerrel vetítették. A Tarpai Viktória főszereplésével készült filmet 21.22-től sugározza a Duna csatorna.
A film a kárpátaljai magyarság 1944/45-ös tragédiájába, a "málenykij robotba", a kommunizmus bűneibe enged bepillantást; s egy fiatal, tiszta lány személyes tragédiájába, akit öt szovjet katona megerőszakol. „A lány teherbe esik, és megszüli a gyermeket, »a sátán fattyát«. Ez megváltoztathatatlanul tönkreteszi nemcsak az ő, de környezete életét is..."
A Dunatáj Alapítvány által gyártott film az elmúlt évben figyelmet váltott ki külföldi filmfesztiválokon, vetítéseken is, úgymint a Moszkvai Filmfesztiválon, a washingtoni és New York-i vetítéseken, Argentínában és Libanonban, Jerevánban és Brüsszelben, a genti Flandria Filmfesztiválon, és két díjat is kapott a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon (operatőri és legjobb színésznői).
A film elkészítését a Gulág Emlékbizottság mellett az MMA is támogatta, az alkotás társproducere Buglya Sándor volt. A filmalkotásról bővebben a kapcsolódó honlapcikkeinkben lehet olvasni.
*
Szintén a kommunizmus áldozatainak emléknapján, hétfőn 8 és 22 óra között folyamatosan vetíti A sátán fattya c. filmet a Magyarság Háza – 1051 Budapest, Zrínyi u. 5. A belépés díjtalan. Kezdési időpontok: 08:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00
*
Az emléknap alkalmából másnap, kedden a nagyváradi Partium Keresztény Egyetemen mutatják be Zsigmond Dezső 2017-ben rendezett filmjét. A filmvetítést követőenre közönségtalálkozót szerveznek a film főszereplőjével, Tarpai Viktóriával.