Dévényi Sándor

„Ti magyar zászlóként lobogtok itt" – kettős könyvbemutató Makovecz Imre szellemi öröksége nyomán

A Kós Károly Egyesülés szervezésében mutatták be a szerzők a Pancho Aréna épületegyütteséről szóló, valamint a Szentföldön, Jordániában zajló, egyedülálló magyar ásatásokat bemutató Machaerus II című köteteket a Kecske utcában.
Az eseményen részt vett többek között Schmitt Pál volt köztársasági elnök és felesége, Makray Katalin, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Eisler Péter, az Akadémia pártoló tagja, valamint Makovecz Imre egykori tanítványai és munkatársai, köztük Arnóczki Imre, Dósa Papp Tamás, valamint a szerzők, Dobrosi Tamás és Vörös Győző.
Dévényi Sándor MMA-alelnök bevezetője után az est első előadója, Dobrosi Tamás építészmérnök ismertette a felcsúti Pancho Aréna és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia épületegyüttesének tervezési, majd megvalósítási folyamatát, melyről az igényes tartalmi és formai elemeket felvonultató kötet szól.
A magyar és nemzetközi híradásokból már jól ismert, Makovecz Imre alapvető tervei szerint megvalósult komplexum felé a gyakorlati funkciója mellett az egyik legfőbb elvárás az volt, hogy az épített környezet hatással legyen az ott élő, ott tanuló gyermekek fejlődésére, világlátására is. A 2006 tavaszán megkezdett beruházás, amely maga mögött tudhatja a makoveczi szellemi örökséget, a romos Kozma-kúria felújításával a múlt és a jelen összekapcsolását is megvalósítja a 21. századi elvárásoknak megfelelő labdarúgóakadémia kialakításával.
Dobrosi Tamás építészmérnök kiemelte: a hagyományoknak megfelelően munkájuk során mindvégig fontos kritérium volt a "ház a házban" elképzelés érvényesítése, melyhez a kivitelezés során különleges és egyedülálló szerkezeti megoldásokat tudtak alkalmazni (monolit beton, fa szerkezet). Így a megvalósult akadémiai épületegyüttes a környezettel szerves egységet alkot, talán ennek is köszönhető, hogy a stadiont nemzetközi szinten is ismerik és elismerik, a sportlétesítmények között pedig a különleges építészeti megoldásokat felvonultatók sorában tartják számon.
 
A könyvbemutató második előadója, Vörös Győző, a Machaerus II című kötetének bemutatásakor a Kós Károly-i és makoveczi szellemi örökség továbbélésének nevezte a napjainkban is zajló magyar közel-keleti régészeti feltárást, melyről immár a második, angol nyelvű képes kötet jelenhetett meg.
A bemutatón elhangzott, hogy a bibliai hagyományok szerint a Jordán királyság területén fekvő Machaerus volt az a heródesi kastélyegyüttes, ahol a hagyományok szerint Keresztelő Szent János raboskodott majd mártírhalált halt. Ezen a helyen zajlik 2009 óta az a Magyar Művészeti Akadémia által is támogatott nagyszabású munka, amely a korábbi amerikai majd vatikáni eredményeket is alapul véve, immár a teljes valójában igyekszik feltárni ezt a tartalmában igen gazdag, "időkapszulaként" ránk maradt leletet, ami a Közel-Keleten is egyedülállóan komplett dór és ión oszlopokból kialakított palotaegyüttes helyreállítását is lehetővé teszi.
Az album szemléletesen mutatja be azt a folyamatot, ahogy a leletegyüttest magába rejtő fennsík az elmúlt évtizedek alatt hogyan vált „az evangéliumok egyetlen, hiteles helyszínévé" (Vörös Győző). A szerző, aki a feltárást is vezeti, sodró lendületű előadásában részletesen ismertette ennek az egyedülálló kezdeményezésnek a nemzetközi hátterét, hangsúlyozva a jordán uralkodói ház segítségét. Kiemelte a katolikus egyház szerepét, hiszen a mintegy 50 ezer különálló darabból újra felépíthető kastély feltárása megfelel XVI. Benedek pápa azon elvárásának is, hogy lehetőség szerint létesüljön több új keresztény zarándokhely Jordánia területén.
Az illusztris kiadvány – kapcsolódva a sorozat első kötetéhez – magas színvonalú tartalmi és képi elemekkel szemlélteti azt a páratlan szellemi és fizikai vállalkozást, amelyre mindannyiunk legnagyobb örömére a szentföldi magyar ásatás szerveződött.
 
Pancho Aréna – A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Épületegyüttese
(Mester és tanítvány – Makovecz Imre és Dobrosi Tamás építészete Felcsúton, 2008–2015)

 
Győző Vörös: Machaerus II – The hungarian archaeological mission in the light of the american-baptist and italian-franciscan excavations and surveys (Final Report, 1968–2015)
2016. január 11.  |  makovecz imre könyvbemutató vörös győző