Melocco Miklós • fotó: MMA

„Ragyogó kudarcok" – Melocco Miklós 85 éves

Április 3-án ünnepli 85. születésnapját Melocco Miklós szobrászművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A szobrász szívesen hivatkozik William Faulknerre: „Az ember tökéletesre törekszik, amire alkatánál fogva képtelen. Én tehát ragyogó kudarcaink alapján rangsorolom magunkat." Pedig életműve monumentális, melyben megtalálható körplasztika és dombormű, emlékmű, portré, díszítőszobor, kútplasztika, síremlék. Melocco-szobrokban öltött testet Ady Endre, Radnóti Miklós, József Attila, Kodály Zoltán, Latinovits Zoltán, Mátyás király, Szent István, Klebelsberg Kuno, Széchenyi István, Kossuth Lajos, Deák Ferenc történelmi alakja.
A Képzőművészeti Főiskolát – ahol Pátzay Pál, Kmetty János tanítványa volt – 1961-ben végezte el, és azóta a magyar szobrászat egyéni hangú képviselője. Monumentális köztéri művek és érzékeny, kézzel mintázott kisplasztikák alkotója. 1990 óta a Magyar Képzőművészeti Főiskola (2001-től Magyar Képzőművészeti Egyetem) címzetes egyetemi tanára, a Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet egyik alapítója (1992), 2011-től az MMA rendes tagja. Ő készítette a pécsi Ady-, az abdai Radnóti-, a balatonszemesi Latinovits-szobrot. Ady-oltára a fővárosban, József Attila-oltára Komlón, Mátyás király-emlékműve Székesfehérváron látható, s ő alkotta Antall Józsefnek, a rendszerváltás utáni első miniszterelnöknek a Kerepesi temetőben lévő síremlékét is. 2000-ben készítette el az új Nemzeti Színház díszkapuját és 2001-ben az esztergomi vár északi rondelláján felavatták István megkoronázása című monumentális emlékművét. 2012-ben Etyeken az Isten, áldd meg a magyart! elnevezésű szoborkompozícióját avatták fel.
„Melocco Miklós nagy becsben tartja a tradíciót, és megtöri azt, követi és megújítja a hagyományt. Formanyelve leleményes és szellemdús, elidegenítőn meghökkentő és szuggesztív erővel magával ragadó, s a napi aktualitásokat elkerülő." (Wehner Tibor) A művész szobrászati életművéhez az azt éltető szellemiség is hozzátartozik; az írások, a verbális megnyilatkozások igazságainak és szépségeinek, felismeréseinek tükrében bontakozhat ki előttünk teljes mélységében munkássága.
Melocco Miklós Munkácsy-díjas, érdemes művész, 1988-ban Kossuth-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével jutalmazták, Magyar Örökség és Prima Primissima díjas, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje, 2014-től a nemzet művésze. A Rómában született művész jelenleg Zsámbékon él.
2020. április 3.  |  melocco miklós évforduló