Orbis Pictus – Tükrök a világnak Kassán

Az MMA négy tagozatának – képzőművészeti, ipar- művészeti, fotó- és filmművészeti, népművészeti – 43 alkotója több mint 70 munkát állít ki a Kelet-szlovákiai Múzeum főépületében, október 28. és 2015. január 25. között. A kiállító művészek legtöbbjének magas állami és szakmai kitüntetése van.
Robert Pollak, a kassai múzeum igazgatója az mma.hu-nak elmondta, hogy Csáji Attila képzőművész régi ismerőse, kiállítása is volt náluk és ő indítványozta, hogy az MMA művészeinek legyen tárlata a Kelet-szlovákiai Múzeumban. Pollak igazgató szívesen fogadta az ajánlatot. Úgy tervezték, hogy 2013-ban, amikor Kassa Európa Kulturális Fővárosa volt, legyen kiállítás a művészeti akadémia tagjainak munkáiból, ez azonban elcsúszott, mert a múzeum főépületének felújítása csak ősszel fejeződött be. Az igazgató annál is inkább örömmel látja a magyar művészeket, mert Szlovákiában először ismerheti meg a közönség az MMA-t és tagjainak munkásságát.
Stefanovits Péter festőművész, a kiállítás kurátora fölhívta a figyelmet, hogy ez lesz az MMA első bemutatkozása a határon túl. Csáji Attila a főszervező és Lóska Lajos művészettörténész a kurátortárs. A műtárgyak többsége festmény és szobor. Bemutatják Makovecz Imre építész, az akadémia alapítójának és örökös tiszteleti elnökének három rajzát, benne a kassai templomról készült grafikát. A tárlaton lesz Barabás Márton Orbis Pictus című képe, a seregszemle címadója, de megismerheti a néző többek között Aknay János, Csáji Attila, Gyulai Líviusz, M. Novák András, Szemadám György és Szurcsik József festményeit, Farkas Ádám szobrait. Az Iparművészeti Tagozatból mások mellett Fekete György belsőépítész, Schrammel Imre keramikusművész, Bohus Zoltán üvegművész, Hager Ritta kárpitművész és Katona Szabó Erzsébet textilművész mutatkozik be. A Fotó- és Filmművészeti Tagozatból például Haris László és Kunkovács László fotóművész képei lesznek láthatók, míg a Népművészeti Tagozatot Vidák István nemezkészítő képviseli.
Stefanovits Péter közölte azt is, hogy a nyitásra olyan leporelló készült, amely bemutatja az MMA-t szlovák, magyar és angol nyelven. A január végi zárás előtt ugyancsak háromnyelvű katalógus bemutatója lesz a kiállítás anyagából.

A kiállítás meghívója innen tölthető le.
2014. október 27.  |  kiállítás