forrás: hiros.hu

125 éves a Kecskeméti Nemzeti Színház

A Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Nemzeti Színház színháztörténeti kamarakiállítással tiszteleg a teátrum és annak története előtt. A tárlatot október 14-én Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, Nagy Viktor színházi rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, valamint Cseke Péter direktor, az MMA rendes tagja nyitotta meg. A kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg, a nagyszínházi előadások alkalmával. A kamarakiállítás egyes részei egy utazó tárlat részét is képezik, melyek 2022 januárjától az ország több színházában is megtekinthetőek lesznek. Az utolsó állomás a tervek szerint a 2022-ben 165 éves fennállását ünneplő Miskolci Nemzeti Színház lesz.
A most megnyíló kiállításon a vendégek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 125 éves történetéből tekinthetnek meg részleteket, ami egyrészt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Adattára és magángyűjtők anyagára, másrészt a színház tulajdonában lévő korabeli tárgyakra, jelmezekre, dokumentumokra támaszkodik. A teátrum történetét bemutató kiállítás megálmodója dr. Fekete István, a Magyar Művészeti Akadémia Tagozati Titkárságának osztályvezetője volt.


"Színházunk a Millennium idején épült, amikor hasonlóan a mostani korszakhoz, a nagy építkezések korát élte az ország. A Millenniumtól számítjuk ezerévesnek ezt az országot, amihez képest a 125 év apró epizódnak tűnik. Emberi mércével mérve azonban hatalmas idő, emberöltők, generációk sora nőtt fel úgy, hogy Kecskeméten ez a ház otthona a nyelvnek, a magyarságot megtartó kultúrának, a színház csodájának. Ma egy nagyszerű és dinamikusan fejlődő társulatnak és a színházszerető közönségnek jelent találkozási pontot, akik együtt játszanak estéről estére. Célunk, hogy a 125. évfordulón bebizonyítsuk – ahogy eddig mindig –, hogy a patina nem jelent avíttságot. A mögöttünk álló hagyomány érték, előttünk pedig kirobbanó tettvágy, megannyi lelkesedés és művészi ambíció áll" – hangzott el Cseke Péter ünnepi beszédében.
"A kiállítással az MMA nemcsak az épületet megálmodó kecskeméti polgárok, illetve az építészek előtt tiszteleg, hanem az épületet lélekkel és művészettel megtöltő színművészek, rendezők, énekesek, koreográfusok, karmesterek, zenészek… előtt is, hiszen a 125 év alatt számtalanszor ment fel a függöny, tapsolt a közönség, sorra születtek a kiváló előadások és emlékezetes színészi alakítások" – mondta el a megnyitón Nagy Viktor.
A páholysoron Gajdó Tamás, az OSZMI tudományos munkatársa Jászai Mari mint Gertrudis című gyűjtése látható, hiszen a színházat Katona József Bánk bán című drámájával nyitották meg, amelyben Gertrudis szerepét Jászai Mari alakította. (Az MMA anyagában egy eredeti Jászai Mari-levél is megtekinthető és olvasható.)
A nézőtéri büfében Ludmann Mihály művészet- és építészettörténész kiállítási anyaga nézhető meg Helmer és Fellner, a színházépítők címmel. A tárlat végigvezet az Osztrák–Magyar Monarchiában nagy népszerűségnek örvendő, bécsi építészpáros magyarországi munkásságán.   
 
1892-ben I. Ferenc József és Erzsébet királyné trónra lépésének 25. évfordulója alkalmából döntött úgy Kecskemét város tanácsa, hogy színházat épít. A kecskeméti teátrum átadására 125 évvel ezelőtt, 1896. október 14-én került sor, a város büszkesége ekkor nyitotta meg először kapuit a látogatók előtt.