2021. június 16. | 18:00 – Keddi kaleidoszkóp | Az olasz–magyar kulturális kapcsolatok IV.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának Keddi kaleidoszkóp című pódiumbeszélgetés-sorozata 2020-ban az olasz–magyar kulturális kapcsolatokat járta körül. Négy pódiumbeszélgetést terveztünk, amiből az utolsó, negyedik alkalmat a járvány miatt újra el kellett halasztani, ez kerül most pótlásra. A program címe: Szálakat szőni nemzetek között – az olaszmagyar kulturális kapcsolatok jelene. Az MMA irodaházának rendezvénytermében Gian Luca Borghese, az Olasz Kultúrintézet igazgatójával Ordasi Zsuzsanna művészettörténész, a Károli Egyetem docense beszélget.

2021. június 15–30. – Szabados Árpád emlékkiállítása

„A lebegő világ képei" – festmények, litográfiák

Szabados Árpád (1944–2017) a kortárs művészeti élet egyik kiemelkedő alakja volt. Festő, grafikus, művészeti író, lapszerkesztő, művészetpedagógus, a GYIK Műhely alapítója, televíziós gyermek képzőművészeti műsorok szerkesztője, vezetője. Emlékkiállítása június második felében a Vízivárosi Galériában látható. | meghívó

2021. június 15. | 10:00 – Istvánfi Gyula: Az építészet mellékvágányain | könyvbemutató

Az MMA Kiadónál újonnan induló Generációk – Építőművészeti sorozat olyan magyar építész egyéniségeket mutat be, akiknek életpályáját jelentős elméleti, oktatói munkásság fémjelzi, amelyek szemléletformáló ereje máig kihat. Istvánfi Gyula építészhallgatók generációit oktatta a magyar népi építészet és az ókori építészettörténet tudományára, tankönyvei hiánypótló, máig elévülhetetlen alapművek. A szakma doyenje ebben a könyvében bepillantást ad a diplomáig vezető évekbe és egyúttal a tanszék hősi történetébe. Az MMA irodaházában a könyvet bemutatja és Istvánfi Gyulával Turi Attila beszélget.

2021. június 14. | 16:00 – Júniusi "Makovecz Kávéház"

A Makovecz Kávéház előadássorozat júniusi alkalmával Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész és Kiss Ferenc Makovecz Imre-díjas hangépítész, a Sevillai Magyar Pavilon programzenéjének alkotója fog beszélgetni a '92-es EXPO kapcsán. Közben a pavilonban elhangzó zenéket hallgathatják meg az érdeklődők, melyet személyesen a Makovecz Központ és Archívum épületében és online is követhetnek.

2021. június 10. | 19:30 – Ifjú tehetségek hangversenye

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata szervezésében versenygyőztes fiatalok zenekari hangversenye a Pesti Vigadó Dísztermében a Szent István Filharmonikusok közreműködésével. A bemutatkozó tehetségek: Balog Nella, Csibi Orsolya Boglárka, György-Horváth Zente, valamint Vavrinecz András.

2021. június 9. | 11:00 – A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó könyvheti kiadványainak és ez évi újdonságainak sajtótájékoztatója

A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó tisztelettel meghívja Önt és Szerkesztőségét a könyvheti kiadványok és az ez évi újdonságok sajtótájékoztatójára. A tájékoztatót tartják: dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára; Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezetője; Fejérvári Gergely, az MMA Kiadó vezető szerkesztője. Bővebben a meghívóban...

2021. június 5–6. – A magyar hegedű ünnepe

2008-ban először rendezte meg Szecsődi Ferenc hegedűművész, akadémikus a kortárs magyar hegedűkészítők kiállítását, melynek akkori helyszíne a Régi Zeneakadémia volt. Azóta ez az esemény sorozattá vált és évről évre bemutatkozhatott a hazai fiatal hangszerkészítő generáció, akik világszínvonalú munkát végeznek egyre több elismerést aratva. Az idők során a tematika tovább bővült, más művészeti ágak csatlakozásával vált sokszínűvé. 2021-ben MMA ismételt támogatásával június elején a Vigadó Északi terme ad helyet a fórumnak. A kétnapos rendezvénysorozat nagy közönségsikert ígér: a hegedű, mint hangszer bemutatását több aspektusból. • A részletes program itt nézhető meg.

2021. június 4. | 19:30 – A Magyar Művészeti Akadémia hangversenye

Emlékhangverseny a trianoni szerződés ratifikálásának 100. évfordulója alkalmából

A Magyar Művészeti Akadémia emlékhangversenyt rendez abból a szomorú alkalomból, hogy a magyar Országgyűlés 1921 nyarán elfogadta, majd ezután életbe lépett a trianoni békeszerződés. A műsor szerkesztője Kassai István zongoraművész, az MMA rendes tagja. | A hangverseny szórólapja itt olvasható.

2021. június 4. | 16:00 – Élőfolyóirat | Az MMA Irodalmi Tagozata MÉGIS ÉLÜNK Trianon 100 című antológiájának bemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata folytatja Élőfolyóirat sorozatát. A következő esten (VII. évfolyam, 1. szám), a trianoni döntés 101. évfordulóján a
MÉGIS ÉLÜNK – Trianon 100 című antológiáját mutatja be. A kötetbemutató helyszíne 2021. június 4-én 16 órakor az MMA irodaháza (1062 Budapest, Andrássy u. 101. 2/A em.). | meghívó

2021. június 4. | 14:00 – Trianoni kiskáté | 101 kérdés • 101 válasz a békediktátumról – A Trianoni Szemle 2021. évi különszámainak bemutatója

A Trianon Kutatóintézet, a Trianoni Szemle szerkesztősége és a L'Harmattan Kiadó kiadványbemutatója a Pesti Vigadóban. A Trianoni kiskáté | 101 kérdés • 101 válasz a békediktátumról című kötetet, valamint a Trianoni Szemle 2021. évi különszámait a szerzők és szerkesztők mutatják be az MMA székházának földszintjén. | A meghívó itt olvasható.

2021. június 3. és 4. | 18:00 – Nem, nem, soha I–IV. „Isten az igaz ügyet nem hagyja el"

Jelenczki István filmrendező, fotó- és képzőművész, az MMA rendes tagja négyrészes, Trianonról szóló dokumentumfilmjének díszbemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

2021. június 1. | 16:00 – Magyar irodalmi művek lexikona 1956–2016 | könyvbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Kiadó és az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Pesti Vigadó Makovecz termében tartja Magyar irodalmi művek 1956–2016 című kötetének bemutatóját. A kötet az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete lexikonprogramjának keretében készült. Célja, hogy pótolja az 1956 utáni korszakokról született irodalomtörténet-írások hiányosságait. A könyv tehát: rendhagyó és formabontó magyar irodalomtörténet – lexikon formában. | meghívó

2021. június 1. | 10:00 – A művészet közege III. | konferencia a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet idén is folytatja az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő A művészet közege című konferenciasorozat gondolatmenetét, amely az elmúlt két év alatt számos elgondolkodtató művészetelméleti kérdést tárt elénk. A mostani konferencia címe: Alkotáselmélet – Elmélet alkotása vírus idején.

2021. május 29. | 19:00 – Balassa Sándor szerzői estje

A Zeneakadémia szerzői esttel emlékezik egykori tanárára, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjára, a napokban elhunyt művészre, Balassa Sándorra. A hangversenyt május 29-én este 7 órától kizárólag online közvetítésen lehet követni a Zeneakadémia Online Koncerttermében, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

2021. május 28. – szeptember 10. – Ne féljetek! | kortárs művészeti kiállítás Rómában

Ne féljetek! címmel nyílik kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében május 27-én a Római Magyar Akadémián a közelgő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmából, amely egészen a budapesti világtalálkozóig, szeptemberig lesz látogatható Rómában.
A hazai alkotók műveit felsorakoztató tematikus tárlat kurátora Hauser Beáta, Ferenczy Noémi-, és Rózsa Anna-díjas textilművész, érdemes és kiváló művész, az MMA rendes tagja.

2021. május 25. | 19:30 – Mocsári Károly zongoraestje

A Magyar Művészeti Akadémia korábbi ösztöndíjasainak hangversenysorozatában Mocsári Károly zongoraművész játékát hallgathatják az érdeklődők a Pesti Vigadóból.
A hangverseny élő streamen keresztül megtekinthető a Magyar Művészeti Akadémia hivatalos YouTube-csatornáján.

2021. május 22-től – NEK2020 szabadtéri kiállítás Székesfehérváron

A szeptemberi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezetéseként különleges szabadtéri tárlattal készül Székesfehérvárra a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata. A kiállítók viharálló installációkat készítenek, melyeken olyan grafikák, plasztikák, digitális munkák, festményrészletek kapnak helyet, melyek a katolikus világtalálkozó üzenetét hordozzák.

2021. május 21. | 14:00 – Szónok a pulpituson – Emlékkép gróf Apponyi Albertről | kamarakiállítás

A trianoni békediktátum századik évfordulójára készülve kezdődött el az Apponyi Albert grófról készült festmény restaurálása és díszkerete rekonstrukciója, amelyet a Trianon Kutatóintézet és a Magyar Művészeti Akadémia támogatása tett lehetővé. Ezzel egy időben zajlott a kép történetének kutatása is. A 101. évfordulón a nagyközönség is megtekintheti Veress Zoltán Szónok a pulpituson című 1933-ban megfestett, helyreállított képét a Magyar Nemzeti Múzeum Északi-kandallótermében. A június 14-ig látható kamarakiállítást 2021. május 21-én (pénteken) Varga Benedek, az MNM főigazgatója és dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára nyitja meg.

2021. május 18. | 19:30 – Bartók Tavasz – Mozart-est

A fiatal zongoraművészt, Berecz Mihályt, az MMA ösztöndíjasát immár évek óta izgatja a 18–19. századi repertoár fortepianón való megszólaltatása. „Vashegyi György és Malcolm Bilson hatására kezdtem el ezzel foglalkozni, így Mozartot, Beethovent, Schumannt és Haydnt is megszólaltathattam már fortepianón. Bár nem könnyű ezekhez a hangszerekhez hozzájutni, és más technikát igényelnek, mint a modern zongora, ha megtehetném, kötelezővé tenném őket mindenki számára" – nyilatkozta a közelmúltban.
Vashegyi Györggyel és együtteseivel már számos alkalommal játszott, Mozart zongoraversenyeit is gyakran adják elő együtt, és különösen emlékezetesek azok az alkalmak, amikor egyetlen koncerten több Mozart-versenyművet is megszólaltattak. Ezúttal az életmű egyik legkülönlegesebb és legtitokzatosabb darabja, a salzburgi időszakban írt Esz-dúr zongoraverseny hangzik el a Bartók Tavaszi Fesztivál keretében. A koncert második felében egy nem kevésbé izgalmas, a maga nemében egyedülálló egyházzenei kompozíció, a c-moll mise csendül fel.

// ]]>