Fotó: papageno.hu

Magyar karácsony

ÁTADTÁK A SZOKOLAY SÁNDOR EMLÉKE ELŐTT TISZTELGŐ ZENESZERZŐVERSENY DÍJAIT

A Magyar karácsony elnevezésű hangversenyen, a Zeneakadémián emlékeztek a jelenlévők a hat éve elhunyt Szokolay Sándor (1931–2013) zeneszerzőre, az MMA néhai tagjára december 9-én. Az eseményen átadták a második Szokolay InspirArt (SZIA) zeneszerzőverseny díjait és első alkalommal a Szokolay Hűség díjakat. A zsűri tagja volt többek között Tóth Péter zeneszerző, az MMA Zeneművészeti Tagozat vezetője és Kovács Zoltán zeneszerző, az MMA rendes tagja is. A Szokolay InspirArt eseménysorozat egyik kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia, az esten részt vett Dubrovay László, az MMA elnökségi tagja is.
A koncert első felében a második SZIA zeneszerzőverseny díjnyertes műveit mutatták be az ifjú alkotók, a Flautica fuvolanégyes és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei.
A koncert előtt Hollós Máté zeneszerző, a SZIA zsűri elnöke adta át a második Szokolay InspirArt zeneszerzőverseny díjait és első alkalommal a Szokolay Hűség díjakat is. Bereczki Zita a Reményi Ede Alapfokú Művészeti Iskola tanára felkészítő tanárként végzett kimagasló szakmai tevékenységéért a zsűri elismerésében részesült.
A Szokolay Sándor Alapítvány immár második alkalommal hirdette meg fiatalok számára zeneszerző pályázatát. Ezen hazai és határon túli zeneoktatási intézmények növendékei vehettek részt, illetve zenei felsőoktatásban tanuló hallgatók, három korcsoportban. A verseny meghirdetői Szokolay Sándor szellemiségének megfelelően a fiatal alkotóktól idén is egyéni, őszinte hangvételű alkotásokat vártak.
I. korcsoportban – 13 éves korig
3. díj: Jenei Dalma Jázmin: Élet
2. díj: Kovács Gregor: Szárnyalás
1. díj: Váray Domonkos: Rondo Hüvelyk Matyinak és Tenkes kapitányának
Dicséretében részesült:
Bodnár Bence: Zenélődoboz a régiségvásárban
Bóna Benedek: A fecskék dala
Cserháti-Nagy Viktória: Bűvös nyár
Juhász Lili: A tenger
II. korcsoportban – 1317 éves korig
Megosztott 3. díj – Grimaldi Giulio Benedek: Etna
Megosztott 3. díj – Szilágyi Péter: Merengés
2. díjat nem ítélt meg a zsűri
1. díj: Nagy Sebestyén: NegyvenHét
Dicséretében részesült:
Stefán Dávid János: Búcsúm
Varga Nadin: Rebel Blues
III. korcsoportban – 1721 éves korig
díj: Németh Zoltán: Bolgár tánc
Megosztott 2. díj: Bundzik Lénárd: A hallgatás után
Megosztott 2. díj: Sándor Máté: Kaleidoszkóp
díj: Virág Anna: Rondo
Dicséretében részesült:
Könczei Zsombor: Tremor
  
A Szokolay Sándor Alapítvány Szokolay Hűség díjat alapított, amit olyan zenei tevékenységgel nem foglalkozó személyek kaphatják, akik önzetlenül segítették Szokolay Sándor zeneszerzőt művészi elképzeléseinek megvalósításában, az általa nagyra becsült kulturális értékek és örökség megőrzésének érdekében, anyagi áldozatot is vállalva fáradhatatlanul munkálkodtak. Idén, első alkalommal öt díjazott vehette át a Szokolay Hűség díjat: Horváth Ottó, Matyi István, dr. Szeles Endre és felesége, dr. Szilágyi László, posztumusz Csapó Etele.
 
A hangverseny második felében a nyíregyházi Pro Musica Leánykar és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának előadásában: Szokolay Sándor: Magyar karácsony és a Mohácsi betlehemes című művei szólaltak meg Antal Mátyás vezényletével. A gálát Becze Szilvia vezette.
2019年12月16日  |  dubrovay lászló szokolay sándor díj szokolay inspirart