47. Varasdi Barokk Esték
2017. szeptember 22. – október 2.
» » »

Barokk esték Varasdon

2017. szeptember 22. és október 2. között rendezik meg a 47. Varasdi Barokk Esték elnevezésű horvát nemzetközi fesztivált, melynek partnerországa idén Magyarország. A barokk pompáját felidéző koncertek és események évente közel 10 000 látogatót vonzanak, akik közt egyre több a külföldi vendég is. A fesztivál idei programja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország Zágrábi Nagykövetsége és a Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézet közreműködésével valósul meg.
Európa egyik legnagyobb barokk zenei fesztiváljának tizenkét napján a közönség csaknem húsz hangversenyt hallgathat majd meg a műfaj kiváló magyar művészeinek és együtteseinek tolmácsolásában.
Bach és Händel művei szólalnak meg a varasdi székesegyházban a magyar Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar hangversenyén, amely a régizenei fesztivált nyitja meg szeptember 22-én, pénteken. Mint Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia tagja elmondta, a nyitó hangversenyen 300 éves kompozíciókat adnak elő: elhangzik Johann Sebastian Bach 76-os kantátája, amelyet a lipcsei Tamás-templom karnagyaként komponált, valamint a Magnificat, és Georg Friedrich Händel Zadok, a pap című koronázási himnusza is szerepel a programban. Vashegyi György felidézte, hogy a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar 2010-ben már részt vett a Varasdi Barokk Estéken, amely a Közép-Európa régió talán legjelentősebb, mintegy fél évszázados történetre visszatekintő régizenei fesztiválja. Kiemelte: a fesztivál középpontjában minden évben más ország áll, ez idén Magyarország lesz.


Az MMA Határon Túli Bizottsága Szlovéniában tartja kihelyezett ülését, így a Magyar Művészeti Akadémia delegációja átlátogat Horvátországba is, és részt vesz a barokk fesztivál nyitó koncertjén.
A megnyitót követően a Marquise Együttes ad hangversenyt Trakošćan idilli hangulatú kastélyában.
Szeptember 23-i koncertjén Varnus Xavér Bach zenéjét ötvözi Pilinszky János költészetével. A verseket a Varasdi Horvát Nemzeti Színház színművészei horvát nyelven adják elő. A Horvát Írók Társasága 2016-ban megjelentette Pilinszky válogatott verseit horvát nyelven Sokcsevits Dénes fordításában.
Szeptember 24-én a Pannon Filharmonikusok kórusa és zenekara zárja a fesztivál első hétvégéjét. Különleges élménynek ígérkezik Kónya István lantművész gyertyafényes koncertje és a Savaria Barokk Zenekar fellépése, amely Caldara Szent István, Magyarország első királya című oratóriumát adja elő. Szombathely és Varasd testvérvárosok, a két települést a barokk is összeköti; a varasdi zeneiskola közösen ad hangversenyt a szombathelyi diákokkal.

A fesztivál nem csak zenei csemegéket nyújt a látogatóknak: az együttműködéseknek köszönhetően a fesztivál résztvevői minden évben más-más ország kultúrájával ismerkedhetnek meg, a zenétől kezdve egészen a gasztronómiáig. A Varasdi Barokk Estéken idén is rendeznek virágkiállítást, a látogatók részt vehetnek számos könyv-, kotta- és hanghordozó-bemutatón, illetve a barokk konyha napjain. A Varasdi Barokk Esték, a Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézet és a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia közösen szervez tudományos szimpóziumokat, valamint a fesztivál két hétvégéjén bemutatkozik Szombathely és Zalaegerszeg városa is. A magyar vonatkozású programok kiváló lehetőséget nyújtanak a horvát–magyar kulturális kapcsolatok és együttműködés erősítésére is.
A horvát köztársasági elnök, Kolinda Grabar-Kitarović védnöksége alatt álló Varasdi Barokk Esték 2017-ben nyert felvételt az Európai Fesztivál Szövetség (EFFE) tagjainak sorába. A tagfelvétel egyben a fesztivál művészeti minőségének elismerése is. A Varasdi Barokk Esték az elmúlt 10 évben kialakított partnerségek keretében vendégül látta már Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Németország, Izrael, Ausztria, Olaszország, és Spanyolország világhírű zenészeit, zenekarait.
2017年9月22日  |  vashegyi györgy varasdi barokk esték