Oberfrank Pál igazgató Perlaki József díszlettervezőt köszönti hetvenedik születésnapja alkalmából Fotó: www.petofiszinhaz.hu

Szakmai konferencia és országos évadnyitó

Két rangos eseményt rendez nyár végén a Veszprémi Petőfi Színház. A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának támogatásával a héten, augusztus 28-29-én előadó-művészeti szakmai konferenciát szerveznek. Pécs és Szolnok után pénteken Veszprémben tartják az országos színházi évadnyitót is, emellett nyolc nagyszínpadi bemutatót terveznek a következő évadra.
A Chicago című musical az idei évad első bemutatója október 3-án, a rendező Eperjes Károly - hangzott el a Veszprémi Petőfi Színház évadnyitó társulati ülésén. Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója köszöntőjében elmondta: nyáron sikeresen vendégszerepelt a társulat Sopronban, Balatonfüreden, Tihanyban és Budapesten, a Városmajorban. A direktor szerint az idei évadban is fontos a nézőszám növelése és az elkövetkezendő időszak jelentős kihívása a színház finanszírozásának megnyugtató rendezése. A direktor szólt arról, hogy nyáron felújították a stúdió, a nagyszínpad és a játékszín padozatát, de nagyobb munkákat már nem érdemes végezni, a színház nagy rekonstrukciójára várnak.

Az intézmény vezetője bejelentette, két rangos eseményt rendeznek ezen a héten: a Veszprémi Petőfi Színház a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának támogatásával csütörtökön és pénteken előadó-művészeti szakmai konferenciát szervez, mely a terület aktuális problémáit vitatja meg. Szó lesz többek között a foglalkoztatás kérdéseiről, a művészi életpályamodell kialakításáról és a képzési rendszer helyzetéről. A nagyszabású eseményen hat szekcióban tárgyalja és vitatja meg a szakma 170 képviselője a színházi élet fontos kérdéseit. Mindemellett Pécs és Szolnok után pénteken Veszprémben tartják az Országos Színházi Évadnyitót is, amely a színház, a társulat munkájának elismerése, a bizalom tükröződése. Jó híre van a színháznak, hangsúlyozta az igazgató.

A városban idén is megtartják az egészségnapot, a kórház intenzív osztályának ajánlják fel annak a színházi jótékonysági koncertnek a bevételét, melyen Presser Gábor és Kövi Szabolcs lép fel. A hagyományos nyílt nap sem maradhat el szeptember 14-én. Ugyancsak szeptemberben tartják a teátrumban Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmjének díszbemutatóját. Ebben a hónapban kezdődnek a Chicago című musical próbái is, melyet Eperjes Károly állít színpadra. A musical után a nagyszínpadon a felnőtt bérletben Ibsen A vadkacsa című színműve, Strauss Bécsi vér című operettje, Dürrenmatt Fizikusok című komédiája és Balázs Ágnes Szerelmem, Petőfi című zenés játéka látható. A Levelek a lövészárokból című előadást már nyáron bemutatta a színház és ősztől műsorra tűzik. A gyerekeknek a Hófehérke és a hét törpe című mesebalettet, a Süsü,a sárkány kalandjai című zenés mesejátékot, a BonBon Matiné előadását, valamint a Győri Balett A vaskakas című táncjátékát ajánlják.

A Latinovits-Bujtor Játékszín programjában szerepel Shakespeare Titus Andronicus című tragédiája Kéri Kitty rendezésében, Arkagyij és Borisz Sztrugackij Sztalker című drámáját pedig Buvári Tamás állítja színpadra. Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című színházi szatíráját Tóth Loon rendezi, Albert Camus A pestis című monodrámáját Hegedűs D. Géza előadásában láthatják a nézők. Eperjes Károly önálló estje is szerepel a műsorban, „Az igazat mondd, ne csak a valódit" címmel.

A társulati ülésen Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere kívánt sok sikert a társulatnak, Perlaki Róbert szcenikus, díszlettervezőt, a Veszprémi Petőfi Színház örökös tagját hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték; a művész az állandó társulat megalakulása, 1961 óta tagja a színháznak.

Oberfrank Pál igazgatói mandátuma jövő év január végén lejár, ezért a fenntartó pályázatot írt ki, a városi közgyűlés szeptemberi ülésén dönt. A megbízatásra eddig egyedül Oberfrank Pál nyújtotta be pályázatát.
(Forrás: Petőfi Színház)
2014年8月26日