Szabó Stein Imre, Marton Éva, Vigh Andrea

Nem engedhetünk a minőségből

NEMZETKÖZI MARTON ÉVA ÉNEKVERSENY 2018
 
A Zeneakadémia harmadik alkalommal hirdette meg a Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt, amelyre 2018. március 14-ig jelentkezhetnek a 18–32 éves nők, valamint a 18–35 év közötti férfiak. A magyar kormány mintegy 100 millió forinttal támogatja a rendezvényt, az MMA pedig különdíjat ajánlott fel. Prof. em., Ks. Marton Éva operaénekes, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja, a verseny névadója, Hoppál Péter államtitkár, Vígh Andrea rektor és Csonka András programigazgató jelentette be a rangos nemzetközi esemény elindulását.
Marton Éva a 2018 őszéig tartó, most megkezdődő nemzetközi rendezvényt bemutató sajtóeseményen hangsúlyozta, hogy a verseny a résztvevők megmérettetésén túl össznemzeti ügyet is szolgál, hiszen léte a határon túli magyarság művészeti életét is támogatja, hiszen Magyarország számára fontos a művészeti összetartozás.
A tradíció kialakítására nagy hangsúlyt kell fektetni, mert a korábbi versenyek nemzetközi sikere ezt indokolja, emellett az ország további pozitív nemzetközi megjelenésének lehetőségét is magában hordozza.
Az énekversenyek nagy feladata és egyben felelőssége a zenei világ kinyitása, emellett tapasztalatszerzésre is alkalmas, a tanulás, a fejlesztés lehetőségét adja számunkra – mondta Marton Éva. Emellett kiemelte, hogy a rendezők számára fontos pedagógiai cél a következő énekes generáció felkészítése szakmai életükre.
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint a kormány által biztosított támogatásból megrendezendő verseny hiánypótló megmérettetés, kvalitását jelzi – a névadó mellett – a rendező intézmény és az összdíjazás mértéke. A pályázóknak a nagy presztízsű nemzetközi zsűri is erős vonzást jelent, emlékeztetve: már a 2014-es versenyre is több mint 37 országból mintegy 150-en jelentkeztek.
Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora kiemelte: a Zeneakadémia megnyitása óta olyan minőséget képvisel, amely táptalajként járul hozzá a nemzetközi megmérettetések élményéhez, s olyan fantasztikus egyéniségeket, művészeket adott a világnak, akik azóta is a zene nagyköveteiként viszik Magyarország hírét. A Marton Éva Énekverseny is a világ prémium kategóriájába sorolandó szakmai tartalma és inspiráló hatása miatt.
Csonka András programigazgató közölte, hogy az elő- és középdöntőket a Solti Teremben, a döntőt és a gálát a Zeneakadémia Nagytermében rendezik majd meg. A 15 ezer eurós Nagydíj mellett az első helyezett 12 ezer, a második 9 ezer, a harmadik 6 ezer euró díjazásban részesül. A díjak között szerepel a Magyar Művészeti Akadémia 8 ezer eurós különdíja, továbbá a Zeneakadémia Alapítvány díja, koncertfelkérések és ösztöndíjak is.
A négyfordulós megmérettetés online előválogatójához egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott ária szükséges. Az őszi élő fordulókba továbbjutó versenyzők egy Liszt-dal és hét ária előadásával állnak a zsűri elé. A darabokat kívülről, eredeti hangnemben, eredeti nyelven és a teljes verzióban kell előadni. A versenyt élő internetes közvetítésen követhetik majd az érdeklődők.
A háromtagú előzsűri munkájában Marton Éva mellett Kiss B. Atilla operaénekes, az MMA elnökségi tagja, Kocsár Balázs karmester, az MMA rendes tagja és Marton Éva vesz részt. A Marton Éva vezette zsűribe pedig az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera intendánsa; Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Eva Wagner-Pasquier, a Bayreuthi Fesztivál korábbi igazgatója; magyar részről Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.
A döntőben és a gálán a Magyar Állami Operaház Zenekara működik közre Kocsár Balázs vezényletével. 

Részletes információk a versenyről itt érhetőek el.