Marton Éva Forrás: www.martoneva.hu

Marton Éva a Magyar Szent István Rend kitüntetettje

A legmagasabb állami kitüntetésben részesült Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Áder János köztársasági elnök augusztus 20-án a Sándor-palotában Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében adta át a kitüntetést. A Magyar Szent István Rend hazánk legmagasabb kitüntetése, melyet csak azok érdemelhetnek ki, akik „sokszorosan beteljesítették tehetségük ígéretét, akik a mérce fölé nőttek, és ezzel másoknak is új mértéket adtak" – fogalmazott a köztársasági elnök. Hozzátette: „nemzetünk kiválóságai ők, akik világraszólót alkottak".
Áder János Magyarország köztársasági elnöke Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Szent István Rend kitüntetést adományozta a magyar klasszikus zeneművészet rangját erősítő páratlan nemzetközi pályafutása során nyújtott elsöprő sikerű címszerepei, a világ legrangosabb színpadain ünnepelt világsztárok kiváló partnereként évtizedeken át színre vitt emlékezetes alakításai, művészetének lenyomatát őrző nagyhatású felvételei, valamint az újabb énekművész nemzedékek felkészítését odaadóan szolgáló művésztanári munkája, illetve a magyar művészeti közéletet gazdagító tevékenysége elismeréseként Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Magánének és Opera Tanszékének volt tanszékvezető egyetemi tanára és professor emeritája, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora részére.
Marton Éva és Áder János 

A Sándor-palota tükörtermében augusztus 20-án rendezett ünnepségen mások mellett részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Erdő Péter Esztergom-Budapest főegyházmegye érseke, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Herczegh Anita Áder János köztársasági elnök felesége.
A Magyar Szent István Rend másik kitüntetettje Makkai Ádám Kossuth-nagydíjas író, költő, műfordító. A költő „a magyar kultúra nemzetközi megismertetését és jó hírnevének erősítését szolgáló elkötelezett tevékenysége, főként saját fordításában A csodaszarvas nyomában címmel angol nyelven megjelent monumentális magyar versgyűjtemény kiadása érdekében végzett munkája, valamint a világ számos jeles egyetemén folytatott és nagyra becsült oktatói, illetve páratlan költői, műfordítói és világszerte elismert nyelvészeti tudományos pályája elismeréseként" vehette át a kitüntetést.
Az ünnepség egyik közreműködője Szarvas József színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt. 

MMA / MTI

Magyar Szent István Rend

Ez a legmagasabb állami kitüntetés, amelyet a 2011. évi CCII. törvény alapított meg. A Szent István Rend – a Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított Szent István Rend megújításaként – a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. A törvény erejénél fogva Magyarország köztársasági elnöke a Szent István Rend kitüntetettje.
www.keh.hu


MARTON ÉVA
(Életrajz)
 
1943. június 18-án született Budapesten.
Budapesten végezte tanulmányait, 1962-től 1968-ig a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója. Két diplomája van: operaénekesi, valamint énektanári.
A Magyar Állami Operaházban 1968 és 1972 között Toscát, Manon Lescaut-t, Tatjanat, Rodelindat, Amelia Grimaldit, Freiat énekelt. Az utóbbi szerepében hallotta Christoph von Dohnányi és 1972-től leszerződtette színházához, a frankfurti operához, ahol Marton Éva szisztematikusan építhette fel széleskörű repertoárját és indulhatott a világ meghódítására. 1977-ben követte von Dohnányit Hamburgba, 1980-tól már szabadúszóként működik.
A világ valamennyi számottevő operaházában fellépett, így többek között a milánói Scalaban, a New York-i MET-ben, a bécsi Staatsoper-ban, Buenos Airesben, Barcelonában, Chicagóban, San Franciscóban, Houstonban, a londoni Covent Gardenban, Párizsban, Hamburgban, Münchenben, Berlinben, Moszkvában, Sydneyben, hogy csak néhányat említsünk. A fontosabb koncerttermeken – Carnegie Hall New York, Bécs, Berlin – kívül állandó szereplője a különböző fesztiváloknak, így rendszeresen visszatér a veronai Arénába, a salzburgi, müncheni fesztiválokra, Bayreuthba, a római Carracallaba, Torro del Lagoba, Macerataba stb.
Széleskörű repertoárja szinte egyedülálló – 70 főszerepe van – a Mozart, Beethoven, Bartók, Janacek, Verdi, Puccini, R. Strauss, Wagner szerepek mellett otthon van a verismo világában is. A lírai szoprán Marton Évából az évek folyamán következetes munkával fejlődött ki korunk egyik legnagyobb drámai szopránja, aki több mint 30 éven keresztül a világ legjobbjaihoz tartozott.
Kiterjedt repertoárjának köszönhető, hogy közel 30 komplett operafelvétele, valamint számos ária-, koncert hangfelvétele, továbbá video-, lézer- és DVD-felvétele van.
Az utóbbi években rendszeresen vesz részt jótékonysági koncerteken, több humanitárius társaság elnökségének tiszteletbeli tagja. 1980-ban a milánói Scalaban az „Ezüst Rózsa" díjjal tüntették ki, Amerikában a New York Times 1981, 1986-ban az év énekesének, 1982-ben pedig az év művészének választotta. Számos megtisztelő kitüntetése közül – amellett, hogy a „Kammersängerin" cím (1987) tulajdonosa, a bécsi Staatsoper örökös tagja (1991) – a Bartók–Pásztory- (1991) és a Kossuth-díjat (1997), valamint a „Magyarság Hírnevéért" díjat (1997) kell kiemelnünk. 1996 óta Ferencváros Díszpolgára.
Életútja, művészi pályája elismeréseként 2003. augusztus 20-án a „Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje csillaggal" kitüntetést kapta Mádl Ferenc Köztársasági Elnöktől, 2003. szeptember 15-en pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a tiszteletbeli professzor címet adományozta neki. 2005.. szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem énektanszak vezető tanára. 2002 és 2007 között a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti igazgatója, távozása után 2008-ban Miskolc város díszpolgárává választják. 2007 szeptemberében veszi át egyetemi tanári kinevezését. 2009 januárjában az oktató munkában elért eredményeiért a Pro Cultura Hungariae Pázmány Péter díjat veheti át. 2009 októberében a Barcelonai Teatro Liceu-ban hosszú éveken át tartó kiváló szerepléséért az „Arany Medalion" kitüntetést kapja. Még ez év novemberében a Szegedi Tudomány Egyetem Díszdoktorává avatják. 2012-ben a Corvin lánc birtokosa, a Testület alelnöke, még ez év decemberétől a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, 2014-től pedig az elnökség tagja is. 2013 szeptemberétől professzor emerita, novemberben megkapja a „Hazám" kitüntetést, majd decemberben átveszi a zenei kategóriában a Prima Primissima díjat. 2014-ben a Nemzet Művésze elismerést kapja. 2015 júniusában Budapest díszpolgárává választják.
 
www.martoneva.hu
2016年8月19日  |  marton éva magyar szent istván rend