Körhinta: Fábri Zoltán filmje színpadon

Fábri Zoltán világhírű filmje, a Körhinta cselekményét állítja színpadra februárban Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban. Az előadás társrendező, koreográfusa, Zsuráfszky Zoltán a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője. A bemutató egyben tisztelgés az MMA posztumusz tiszteleti tagja, Fábri Zoltán előtt.  
Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház Kossuth-díjas igazgató-rendezője a bemutatót beharangozó sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy köszönetet mondott az eredeti Sarkadi Imre, Fábri Zoltán és Nádasdy László által írott forgatókönyv átdolgozójának, Vincze Zsuzsa dramaturgnak, illetve Zsuráfszky Zoltánnak, amiért egy évvel ezelőtt megkeresték őt a Körhinta színpadi adaptációjának ötletével.  „Szívbe markoló, gyönyörűséges mesét szeretnénk csinálni, mely sok vonatkozásban kötődik a filmhez, elsősorban a paraszti társadalomban ma is megjelenő szegénység és a gazdagság közötti ellentétekre hegyeztük ki a történetet, nem a téeszesítésből származott múltbeli konfliktusokra" – emelte ki Vidnyánszky Attila. Az előkészületek során sokat beszélgettek Töröcsik Marival, aki szerint a Körhinta attól lett igazán jó, hogy „fölzengett benne a szerelem". Ennek a jegyében készülnek az előadásra.
Az előadásban a drámai játék mellett nagy hangsúlyt kap a néptánc. Erről a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán vezette Magyar Nemzeti Táncegyüttes társulata gondoskodik, akik a sajtótájékoztatón fellelkesülve adtak ízelítőt produkciójukból. „Számunkra is megtisztelő, hogy a Nemzeti Színházzal közösen vihetjük színre a Körhintát – mondta el Zsuráfszky Zoltán. – Eredetileg táncszínházi produkcióra készültünk és valószínűleg az is marad, ha Vidnyánszky Attila személyben nem találunk szövetségest ahhoz, hogy ennél merészebbet álmodjunk. Negyven táncossal és hat zenésszel veszünk részt az előadásban. Nem akarjuk legyőzni Fábri Zoltán csodálatos filmjét, mely szereplőivel – Soós Imrével, Szirtes Ádámmal és Töröcsik Marival – együtt mindenkinek a lelkében eleven. Hanem a szerelem és a repülés erejét kívánjuk bemutatni a tánc, népzene és a színház nyelvén. Felkérésünkre komponált zenét a darabhoz Lakatos Róbert, aki a kassai Thália Színház zenei vezetője. Reménykeltő az, ahogyan a közös munka elkezdődött a Nemzeti Színház művészeivel. Különösképpen a Cserhalmi Györggyel való újbóli találkozás, hiszen számos film és előadás emléke fűz össze kettőnket."        
Cserhalmi György színművész már dolgozott Debrecenben is Vidnyánszky Attilával, amikor Móricz Zsigmond Úri Muri című művét állították színre. Mint elmondta a mostani felkérést azért vállalta jó szívvel, mert több, mint huszonöt éve él vidéken és folyamatosan szembesül a paraszti kultúra pusztulásával, aminek ez az előadás megpróbál ellentmondani a művészeti eszközeivel. „Öröm látni, és nagyon jó érzés részese lenni annak, ahogyan eggyé csiszolódik a tánc és a színjáték nyelve a próbák során."
A Körhinta című darab további szereplői Szűcs Nelli, Kiss Andrea, Farkas Dénes, és ifjabb Vidnyánszky Attila.
Forrás: MMA
 
2015年1月19日  |  vidnyánszky attila fábri zoltán zsuráfszky zoltán