Hit és hűség – Sinkovits Imre emlékezete

Császár Angela színművész és Farkas Árpád erdélyi költő – mindketten az MMA rendes tagjai – kapta meg idén a Hit és hűség – Sinkovits Imre emlékezete díjat. A díj kihirdetéséhez rendezett ünnepséget a Pesti Magyar Színházban tartották november 5-én, Imre napon. Az ünnepi eseményt dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg. „Szerethető, tisztelhető színművészre emlékezünk, aki szeretett tenni a világért és nagyon röviden, tömören megszólalni a világ dolgairól. Rövid vallomása szerint azért lett színész, mert »minden« akart lenni. Kell-e ennél több őszinteség és szeretet?" – emlékezett meg a főtitkár Sinkovits Imréről a rendezvényen.
A Hit és hűség – Sinkovits Imre emlékezete elnevezésű díjat azok a magyarországi és külhoni magyar jeles személyiségek vehetik át, akik a lehető legtöbbet tették a magyar nyelvért és kultúráért, illetve akik Sinkovits Imre (1928–2001), az MMA posztumusz tiszteleti tagja által is elismert értékeket, gondolkodásmódot képviselik, s viszik tovább az eszmeiségét. A díjat Sinkovits Imre fia, Sinkovits-Vitay András alapította, az arra méltó díjazottak kiválasztásában a Lélekőrzők Alapítvány kuratóriuma segédkezik. A kuratórium tagjai olyan egyéniségek, akik tisztában vannak a külhoni magyarok történelmével, küzdelmeivel.
A díjazottakat Tihanyi Zsuzsanna, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész alkotásával jutalmazzák, amely Sinkovits Imre ön-karikatúráját az aláírásával együtt ábrázolja. Ehhez párosul egy arról szóló igazoló levél, hogy a díjazott nagyon sokat tett a magyar anyanyelv és kultúra továbbéltetéséért. Annak díszdoboza a volt Nemzeti Színház egyik oszlopfőjét formázza, melyben az adományozók elhelyezik a merített pergamenpapírból készült oklevelet. E szakmai elismerés pénzjutalommal nem jár együtt, erkölcsi elismerésről van szó.

2020年11月6日  |  császár angela farkas árpád sinkovits imre