Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a kulturális kitüntetések átadóján a Pesti Vigadóban • Fotó: MTI/Mónus Márton

Kitüntették Temesi Ferencet és Stoller Antalt

Az államalapítás ünnepe alkalmából kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Pesti Vigadóban, az MMA székházában augusztus 16-án. Mások mellett kiemelkedő színvonalú munkája – a kortárs magyar prózát újító szellemű alkotásaival gazdagító, jelentős hatású irodalmi pályája – elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Temesi Ferenc Kossuth-díjas, Babérkoszorú-díjas és József Attila-díjas író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
*
A népművészeti mozgalom szervezése területén végzett kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Martin György-díjat kapott Stoller Antal, a Honvéd Együttes Nonprofit Kft., Magyar Nemzeti Táncegyüttes nyugalmazott néptáncpedagógusa, koreográfus, az MMA rendes tagja.
Kásler Miklós ünnepi beszédében azt mondta, hogy a kitüntetettek a természetet, az élővilágot, az embert, a gondolatokat, a művészeteket tanulmányozták és új utakat, megközelítéseket találtak "a gondolatok birodalmában", a tudományokban, valamint a kultúrában.
A miniszter a magyar nemzet és a kormány nevében megköszönte a hetvenöt díjazottnak a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenységét.
A Magyar Művészeti Akadémiát prof. em. Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke képviselte az ünnepségen.

Az ünnepségen Magyar Érdemrend lovagkereszt, Magyar Érdemrend tisztikereszt, Magyar Érdemrend középkereszt, valamint Népművészet Mestere és Népművészet Ifjú mestere elismeréseket adtak át.
Rétvári Bence a Pesti Vigadó épületében Áder János köztársasági elnök megbízásából adta át a  Magyar Bronz Érdemkereszt, a Magyar Ezüst Érdemkereszt és a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatainak kitüntetéseit, valamint a Bánffy Miklós-, a Bessenyei György-, a Csokonai Vitéz Mihály-, a Gérecz Attila-, a Martin György-, a Móra Ferenc-, a Szinnyei József- és a Pauler Gyula-díjakat.
Stoller Antal és mások mellett szintén Martin György-díjban részesült Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, valamint Varga Zoltán nyugalmazott koreográfus – mindketten a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagjai.
2019年8月16日  |  temesi ferenc stoller antal kitüntetés