„Minden jó irodalom összeesküvés a kor ellen"

Kerítéskiállítás nyílt Illyés Gyula tiszteletére
 
A Magyar Művészeti Akadémia rendezésében Illyés Gyula életművét bemutató tablókiállítás nyílt 2023. november 22-én az MMA irodaháza előtt. A „Minden jó irodalom összeesküvés a kor ellen" című összeállítást szerkesztette, a tablók szövegét írta: Gróh Gáspár irodalomtörténész, közíró, az MMA levelező tagja. A kerítéskiállítás megtekinthető több hónapon keresztül a köztestület irodaházának Andrássy úti oldalán. 
2023年11月22日

Lőrincz György Ma éjjel eljövök érted című prózakötete lett Az Év Legjobb Könyve 2021-ben

Lőrincz György Ma éjjel eljövök érted című prózakötete kapta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának az év legjobb könyvét elismerő díját. A 2021-es Könyv Nívódíjat Jávorszky Béla Fordul a világ című esszékötete, Lövétei Lázár László Feketemunka című verseskötete, Marosi Gyula Az ifjúság tört szárnyú madara című prózakötete és Péntek Imre Lírai kaleidoszkóp című esszékötete nyerte el. A díjakat hagyományosan a tagozat Élőfolyóirat-sorozat estjén adták át, ezúttal november 26-án a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában.

2021年11月26日

Egy barátság története levelekben

Szakolczay Lajos „Szólíts nyugodtan Gyurkának!" Találkozások Faludy Györggyel

Az MMA Kiadó kötete Faludy György Szakolczay Lajosnak írott leveleit tartalmazza. A harmincnégy levél története, melyhez a költő verseket, fordításokat is mellékelt, majd egy évtizednyi időt ölel fel. Szakolczay Lajos Magyarországon elsőként írt méltató tanulmányt az emigrációban élő Faludyról. A kalandos történetű szöveg 1982-ben a Mozgó Világban jelent meg és lavinát indított el. A hatalom válasza nem maradhatott el: igyekeztek minden eszközzel aláásni az irodalomtörténész szakmai hitelét. Sikertelenül. Faludy György pedig barátságába fogadta a tanulmány szerzőjét. A levelek mellett tanulmányok, interjúk, visszaemlékezések és Faludyt méltató külföldi cikkek is helyet kaptak a kötetben, tágabb kontextusba helyezve, színes részletekkel gazdagítva a két irodalomszerető ember kapcsolatát. (Recenzió)

2021年11月18日

Születésnapjukat ünneplő költőket és írókat köszöntöttek az Őszi Irodalmi Gálán

2021. november 3-án az MMA Irodalmi Tagozatának hagyományos Őszi Irodalmi Gáláján Buda Ferenc, Döbrentei Kornél, Orosz István, az MMA rendes tagjai, Erdélyi Zsuzsanna, az MMA néhai tagja, Gyurkovics Tibor, az MMA posztumusz tiszteleti tagja, valamint Ratkó József műveiből készült vers- és prózaösszeállítások hangzottak el Császár Angela, Kubik Anna és Lukács Sándor, az MMA rendes tagjai, valamint Bálint Márta és Szabó András színművészek előadásában a Pesti Vigadóban.

2021年11月3日

85. születésnapján köszöntötték Buda Ferencet

Irodalmi esten köszöntötték a Magyar Művészeti Akadémia tagját, Buda Ferencet 85. születésnapja alkalmából barátai, alkotótársai és olvasói a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár dísztermében. A Nemzet Művésze címmel kitűntetett, Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő hosszú betegsége után, a koronavírusból felépülve találkozhatott először újra műveit és személyét egyaránt kedvelő közönségével.

2021年11月3日

Herczeg Ferenc-szobrot avattak a Nemzeti Színházban

Mellszobrot állítottak Herczeg Ferenc írónak (1863–1954) a magyar dráma napján, szeptember 21-én a Nemzeti Színház épületében. A két világháború közötti korszak legnépszerűbb íróját megörökítő művet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Takaró Mihály, a Herczeg Ferenc Társaság elnöke leplezte le. Az eseményen részt vett többek között dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, Rátóti Zoltán színművész, az MMA elnökségi tagja és Mezey Katalin költő, műfordító, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője is.

2021年9月22日
首先 最後