A múlt jövője – konferencia Budapestről

Budapest fejlődésének lehetséges irányairól rendezett konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2013. május 13-án a KOGART Házban. Video.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntőjét követően a Budapest életét minőségében meghatározó közlekedéssel és a Duna-kapcsolatokkal, valamint a különös értékű, de ma még pusztuló belváros fejlődésének és fejlesztési elképzeléseinek kérdéseivel is foglalkozó neves építészek mellett demográfus, művészettörténész és tájépítész szakemberek tartottak előadást.

Finta Sándor, Budapest főépítésze a főváros nemrégiben elfogadott, Budapest 2030 című, hosszú távú fejlesztési stratégiáját mutatta be. Egyebek mellett azt is elmondta: a cél az, hogy Budapest Közép-Európa déli régiójának legnagyobb városaként a térség gazdasági tevékenységeinek központja legyen.

Finta József előadásában hangsúlyozta, hogy „ élő belváros" nélkül nincs Budapestnek jövője. A Kossuth-díjas építész fontosnak tartja a paneles lakótelepek jövőjének kérdését is. Javasolta annak végiggondolását, hogy az elkövetkezendő évtizedekben melyek legyenek azon fókuszpontjai a városnak, ahol érdemes beavatkozni és e beavatkozásokkal igazán gyors és nagy hatás érhető el annak érdekében, hogy a főváros versenyképessé váljon Európában.

Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója az új Múzeumi negyedet is magában foglaló Liget Budapest projektről tartott előadást. Elmondta: már dolgoznak az új múzeumépületek leendő funkcióiról döntő szakmai munkabizottságok és rövidesen kiírják az öt múzeumépület helykijelölő pályázatát. Ezt követően kerül sor az egyes épületek nemzetközi tervpályázataira, amelyek eredményei 2014 elején várhatók. A főigazgató úgy véli: a beruházás évi 1-1,5 millió látogatót vonz majd Budapestre.

A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy Magyarország jövője nagymértékben attól függ, hogy Budapest az elkövetkezendő évtizedekben fontos európai hellyé tud-e fejlődni, s nem csupán Kárpát-medencei, dunai centrumként működik, hanem, Közép-Európa kulturális, oktatási, szellemi, közlekedési és turisztikai központjává válik.

A konferencián elhangzott előadások szerkesztett változatát a közeljövőben a Konferenciafüzetek-sorozatban megjelenteti az Akadémia.

A konferencia részletes programja itt olvasható. A Finta Sándor, Finta József, Dr. Baán László, Liszkay Krisztina, L. Rédei Mária, Ritoók Pál, Schulek János és Szabó Tamás János előadásairól készült felvételeink alább tekinthetőek meg. 
 

2013年5月14日  |  konferencia