Török Ferenc: Úton

„Nem magunknak, nem a mi építészeti dicsőségünkre építünk templomot, hanem a közösség szolgálatára, nagyon elmélyült és nagyon alapos szakmai felkészültséggel és belső hittel" – fogalmazza meg Török Ferenc a Párbeszéd Házában 2012. szeptember 15-én nyílt kiállításának kísérő-kiadványában.

Jelenits István a megnyitón szintén ezt emelte ki Török Ferenc munkásságára tekintve: a szolgálat számít, a szerető Isten szolgálata.

Török Ferenc ÚTON van. Úton a világban – „Az ember jelene a múltjában gyökerezik. Az általam nagyon kedvelt történeti emlékek egyben előképek." Úton az építészetben – „Igazi lelki értéket kell teremteni az emberben, hogy szakrális minőség jöjjön létre a terekben." És úton a Szentírásban – „Európai identitásom alapja az Apostoli Hitvallás".

Az úthoz útravalót is kapott: „Te a legutolsó »budit« is olyan szeretettel építsd, mintha templomot építenél!"

A maketteket, vázlatokat, grafikákat, a megépült templomok fotóit felvonultató kiállítás összegzés, számadás az eddigi útról, de ahogy Jelenits István felhívta rá a figyelmet: nem mondhatjuk, hogy „utoljára" jártunk valahol-valamikor, csak azt, hogy „legutóbb". És itt szólnunk kell a kiállítás fontos részét képező rajzokról is. Török Ferencet hosszú betegsége vezette a bibliai gondolatok tiszta, őszinte illusztrálásához. Rajzaiból a hit szól és szólít meg. Az ÚT folytatódik.

Úton – Török Ferenc építész kiállítása
Helyszín: Párbeszéd Háza, 1085 Budapest, Horánszky u. 18–22.
Időpont: 2012. szeptember 15., szombat – 17:00 – 2012. szeptember 25., kedd – 20:00

2012年9月20日  |  kiállítás török ferenc