Jankovics Marcell, Varga Mihály, Méry Gábor, Bihari Antal (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Szent István-díj-átadó Esztergomban

A felvidéki Méry Gábor fotóművész, a Méry Ratio Kiadó alapítója kapta idén a Szent István-díjat. Az elismerést Varga Mihály pénzügyminiszter és Jankovics Marcell, a nemzet művésze, az MMA tiszteletbeli elnöke adta át szombaton Esztergomban. Az ünnepségen Szent István-díj emlékéremmel ismerték el Balla András esztergomi fotóművész, az MMA rendes tagja több évtizedes művészeti és közéleti munkásságát is. A díjazottat Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára méltatta; Balla személyesen nem tudott jelen lenni az átadáson, az érmet egy későbbi időpontban veszi majd át.
„A politikai akaratnak, az emberek és közösségeik tetteinek együttesen köszönhető, hogy ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme" – emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának koronatermében a Szent István-díj ünnepélyes, szűk körű átadásán. Varga Mihály úgy fogalmazott: az a törvény, melyet nemzeti összetartozásunkról a polgári, nemzeti kormány alkotott, a magyarok nagy többségének közös akaratát, közös érzését fejezi ki. „A szabadságért, függetlenségért és a magyarság összetartozásáért folytatott évszázados küzdelem után különösen erős jelentése van az összmagyarságér véghezvitt tettnek" – hangsúlyozta a pénzügyminiszter a díjátadón. Az államalapító királyunkról elnevezett elismerést Méry Gábor felvidéki fotóművész, a Méry Ratio Kiadó alapítója vehette át. Az esztergomi Körzeti Televízió vezetője, Bihari Antal által 2002-ben alapított elismerést azok kaphatják meg, akik az összmagyarság érdekében kiemelkedő jelentőségű tevékenységet végeztek. Az idén tizennyolcadik alkalommal átadott kitüntetés Melocco Miklós szobra, amely a királyt ábrázolja, amint a keresztet mindkét kezével magasba emeli nemzete előtt.
Az elismeréssel elsőként Orbán Viktor miniszterelnököt tüntették ki, de megkapta már Nemeskürty István író, Makovecz Imre építész, a könyvkiadó Püski házaspár, Tőkés László református lelkész és Kallós Zoltán néprajzkutató. A díjazottakat minden évben közvéleménykutatás és internetes szavazás után választja ki a Szent István-díj Alapítvány kuratóriuma, amelynek leköszönő elnöke Jankovics Marcell, a nemzet művésze adta át a kitüntetést Méry Gábornak.
Laudációjában Jankovics Marcell „a nemzetet magához térítő" küldetésnek nevezte Méry kiadói munkásságát. Kiemelte, a kiadó kultúrtörténeti és művészeti kiadványaival pontos képet ad arról, ami a magyarsággal történt és történik, tevékenységével közép-európai szintű értékeket közvetít. „Kiadói programja tiszta és világos, kiadványai a Felvidék kincseit örökítik meg és teszik közkinccsé."
A Méry Ratio könyvkiadó ars poeticája, hogy egyszerre kíván a magyar kultúra egészében gondolkodni mind térben, mind időben. A kiadó gondozásában jelent meg például Jankovics Marcell Méry Gáborral közösen készített értékes, hiánypótló, tizenkét kötetes albumsorozata a felvidéki gótikus szárnyasoltárokról.

A Szent István-díj emlékéremmel kitüntetett Balla András laudációja itt olvasható.

Gratulálunk Jankovics Marcellnek, a nemzet művészének, az MMA tiszteletbeli elnökének a miniszterelnök úr különdíjához, amelyet a Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent Trianon című könyvével érdemelt ki a Szép Magyar Könyvek versenyében. Emellett gratulálunk akadémikus úrnak a Napút-díjhoz!