Makovecz Imre

Makovecz Imre Visegrád posztumusz tiszteletbeli polgára lett

Alkotó tevékenységének elismeréseként és megbecsüléseként Visegrád Város posztumusz tiszteletbeli polgárává választották Makovecz Imre építészt, az MMA alapító örökös elnökét. A kitüntetést a városházán szeptember 14-én díszünnepség keretében adták át Makovecz Imre özvegyének, Szabó Marianne-nak. Makovecz Imre 1977-tól 1981-ig Visegrádon alkotott, számos olyan épület terve született itt, és épült meg, mely egyrészről életművének fontos része, másrészről Visegrád meghatározó épülete, mint az Erdei Művelődés Ház vagy a Magyar László Tornacsarnokra. Emellett a visegrádi építész táborokkal itt indult el az építész képzés sajátos, Kárpát-medencei modellje.
Makovecz Imre az elmúlt mintegy fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar polihisztor művésze. Bár itthon és világszerte elsősorban építészként ismert, klasszikus, sokkal inkább építészeti léptékben gondolkodó építő, elsősorban építészeti eszközökkel alkotó ember, aki – a magyar építő hagyománynak is megfelelően – a halott anyagot átlelkesítve építette anyagba világlátását; emellett ezzel egyenértékűen fontos feladatnak tekintette az ember- és közösségépítés művét is.
1977-tól 1981-ig Visegrád az alkotáshoz szükséges visszavonulás lehetőségét adta meg Makovecz Imrének, engedve levegőhöz jutni abban az időszakban, amikor elfogyott körülötte a szocialista kultúrpolitikával átitatott, áporodott levegő. Számos olyan épület terve született itt, s épült meg, mely egyrészről életművének fontos része, másrészről Visegrád meghatározó épülete – gondoljunk csak egyebek mellett az Erdei Művelődés Házára, vagy a Magyar László Tornacsarnokra.
Népművészeti kutatásainak, kísérleteinek is ez volt az időszaka, ami a világhírűvé vált későbbi munkáinak fontos alapjaként szolgált. Emellett a visegrádi építész táborokkal itt, Visegrádon kezdődött el az a közösségi építő kísérlet, mely ma már az építész képzés sajátos, Kárpát-medencei modelljeként ismer világszerte, s amely a mai napig velünk élő, hagyományos érték.
 
Makovecz Imre életműve Visegrád életének ma is szerves része, ezért Visegrád Város Képviselő testülete – dr. Kucsera Tamás Gergely alpolgármester javaslatára – számára a Visegrád Város Tiszteletbeli Polgára kitüntető címet adományozta.


Fotó: Sáros László György DLA