2013. április 10. 17.30

III. Bp., Kecske u. 25.

Kitüntetettjeinket köszöntöttük

A 2013. április 10-ei szerdai összejövetelen a közelmúltban kitüntetett művészeit ünnepelte a Művészeti Akadémia.

Az ünnepség során a háznagyi teendőket Fekete György elnök látta el, Petrás Mária Kolozsvárott élő csángó énekes pedig egy csokorra való népdalt énekelt.

Fekete György köszöntő beszédében hangoztatta: nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia több mint húsz tagja kapott valamilyen szintű állami kitüntetést. Mint fogalmazott: „érzékenyültségemnél csak büszkeségem nagyobb, hogy egy olyan testülethez tartozom, ahol ennyi kiváló ember található. Tudom, kölcsönösen elismerik egymást, és ez, a másik ember iránt érzett tisztelet tartja egybe az Akadémiát". Ezt követően Juhász Judit sajtófőnök egyenként méltatta a kitüntetetteket. Dubrovay László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára, a magyar zenekultúrához szervesen kapcsolódó, de azt a legújabb zenetudományi elemekkel ötvöző munkásságáért Kossuth-díjat kapott. Ugyancsak ebben, a legmagasabb magyar kitüntetésben részesült Kalász Márton József Attila-díjas író, költő, aki kitüntetését a magyar és az egyetemes irodalmat gazdagító munkásságáért vehette át. Hasonló elismerésben részesült Tornai József, József Attila-díjas és Babérkoszorús költő, műfordító, aki irodalmi és közéleti tevékenységéért részesült ebben az elismerésben. Széchenyi Díjat kapott dr. Eősze László, a zenetudomány kandidátusa, Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, a magyar és a nemzetközi zenetudományt egyaránt gazdagító, az egyetemes operatörténetet, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc munkásságát feldolgozó, forrásanyag-értékű munkásságáért, valamint több évtizedes intézményvezetői tevékenységéért.

Széchenyi-díjban részesült dr. Halmos Béla, a zenetudomány kandidátusa, népzenekutató, előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára. Kitüntetését népművészeti örökségünk ápolásáért, a népzeneoktatás megszervezésében való tevőleges részvételéért, a Táncház Archívum létrehozásáért, a hagyományok megőrzésében és továbbadásában meghatározó jelentőségű, a szellemi kulturális világörökség részét képező táncházmódszer megalkotásáért és elterjesztéséért kapta. Akadémiánk tagjai közül idén március 15-én Széchenyi-díjat kapott még Marosi Miklós Ybl Miklós-díjas építész, a KÖZTI Zrt. főépítésze is, aki a középület-tervezés széles skálájára kiterjedő, újító jellegű megoldásaival, valamint példaként szolgáló gazdag életművével érdemelte ki az elismerést.

A Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést Csete György iskolateremtő építészeti munkásságáért és példaértékű életpályájáért, Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós a vallásos néphagyomány megismertetése és megőrzése, valamint nemzetközileg is elismert életművének elismeréseként, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, művelődéstörténész, a műfajgazdag és világszerte nagyra becsült életpályája elismeréséül kapta.

Akadémiánk tagjai közül a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést idén március 15-én Béres Ilona színművész, Ferencz István építész, Mezey Katalin prózaíró, költő, műfordító vehette át. A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Albert Gábor, Jakobovits Márta, Kiváló Művész díjat Kárpáti Tamás festő, Érdemes Művész díjat pedig Gulyás Gyula és Gulyás János kapott.

Babérkoszorút Ács Margit, Tóth Erzsébet, Jászai Mari-díjat Oberfrank Pál, József Attila-díjat Fekete J. József, Ybl Miklós-díjat Ferenc Marcel, Péterfi Vilmos-díjat Ágh István, Bartók–Pásztori-díjat Tóth Péter, Vámos László-díjat pedig Rátóti Zoltán kapott.

2013年4月12日  |  díjak-kitüntetések