Emlékezés és újjászületés Devecserben

2012. október 4. az emlékezés napja. Két éve borította el a vörös ár Kolontár és Devecser jelentős részét. Két év múltán egyfajta urbanisztikai csodát láthatunk a két településen. A lélek gyógyítására pedig Makovecz Imre koncepciója alapján elkészült az Újjászületés Kápolnája is.

„A földből kiemelkedő kupolatér és az égbe törő torony együttese dinamikájában jeleníti meg mindazt az erőfeszítést, mely lehetővé tette a vörösiszappal szennyezett terület revitalizációját, az élet visszaköltözését a Torna patak völgyébe."

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Most rendezett, egységes látványú utcák, szép, egyedi házak alkotják az új településrészeket.

Akik látták a katasztrófát, átélték a tragédiát, maguk sem gondolták, hogy mindez ilyen rövid idő alatt elkövetkezhet. A vörösiszap áradat második évfordulóján bátran kijelenthető, ami itt történt, az valami csoda. A város valóban újjászületik. – Mindezt Toldi Tamás polgármester mondta Devecserben „Az újjászületés kápolnája" avatásakor.

A templom egyszerre Isten hajléka és a katasztrófa mementója, fogalmazta meg Baranyai László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója. Kijelentette, a kápolna az MFB-hez tartozó 22 állami erdőgazdaság egyenlő tehervállalásával, Makovecz Imre alapkoncepciójára építve Turi Attila tervei alapján jött létre. Ez is példázza az összefogás erejét. Győri Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szintén a nagy ívű összefogás jelentőségét hangsúlyozta.

Elképesztő urbanisztikai csoda, ami Devecserben történt. Ezt a tettrekészséget kell folytatni az országban is, fejtette ki Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A templom „antenna", az égivel teremt kapcsolatot. Hozzátette, Makovecz Imre már a földi pályafutása alatt a világ leghíresebb templomépítőjévé vált, a város legyen büszke arra, hogy a művének helyet adott.

Dr. Kovács Zoltán, Veszprém megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a kápolna 13 méteres tornya az éghez fohászkodik, azokért, akiket két éve elsodort a gyilkos iszap. Az angyalok kitárt szárnyai azonban vigyáznak ránk, hogy többé ne kelljen ilyen borzalmat átélni.

Az újjászületés kápolnáját Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel, az épületet Róna Tamás, az Alföld régió főrabbija, Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg.

Az ünnepségen névadót is tartottak, a városrész a Makovecz park, míg a központi tér a Máltai kert nevet kapta.

A kápolna átadása után több száz emlékező indult el gyertyákkal a lakóparkból, a fáklyás menet útja az elbontott házak helyén létesített emlékparkban ért véget, a Rotary Háznál.

A közelmúltban a devecseri kastélykönyvtárban nyílt Turi Attila főépítész korábbi munkáit bemutató kiállítás „Megvalósult álmok" címmel. Az évfordulóra ez most kiegészült a mester hallgatóinak a vörösiszap-katasztrófa utáni újjáépítésben végzett munkáját bemutató anyaggal és egy Makovecz Imre emlékére összeállított tablóval is.

2012年10月8日  |  makovecz imre devecser