Miskolcra költözik Őry Lajos emlékkiállítása

A kassai születésű, ám a Beneš-dekrétumok miatt élete második felében Miskolcon élő építész, Őry Lajos munkáiból összeállított kiállítás nyílt a miskolci Rákóczi házban február 23-án. 

Őry Lajos munkáit az Európa Kulturális Fővárosa 2013 című programsorozat részeként előbb Kassán állították ki, a tárlat innen költözött tovább a miskolci helyszínre.

Az építész legnevesebb épületei közé Kassán a Forum (Slovan) Mozi, Ortodox Zsinagóga és Iskola, Kereskedelmi és Iparkamara épülete, Tűzoltólaktanya és a Városi Nyári Strand tartoznak. Ezek ma már Kassa város műemlékileg védett épületállományának szerves részévé váltak. Őry Lajos életművének második, miskolci szakasza is bővelkedik figyelemreméltó alkotásokban; többek között ő alkotta meg a csipkéskúti Csikótelep, a Miklós úti Elemi Iskola és a Kazinczy utcai Patikaközpont terveit.

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósult kiállításon egyaránt végigkövethető a nagyhatású építész kassai és miskolci munkássága. Az életmű-tárlatot Michal Stofa kurátor és Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere nyitotta meg.

2013年2月23日  |  kiállítás oelschläger-őry lajos