Kakasd - Faluház (1986)
Forrás: http://goo.gl/b1Y18

Makovecz épületeiben adják elő Pál apostol leveleit

Makovecz Imre által tervezett templomokban, közösségi épületekben adják elő a Pál apostol levelei alapján született dalokat.

Makovecz Imre által tervezett templomokban, közösségi épületekben adja elő a Pál apostol levelei alapján született dalokat Gryllus Dániel, Halmos Béla, Ferenczi György és a Rackajam egy jövő héten kezdődő turné keretében.

A turné február 5-én indul a paksi Szentlélek Templomban, másnap a kakasdi Faluházban, február 7-én a baki Göcsej Kapuja Általános Művelődési Központban adják elő a Pál apostolról szóló anyagot. Előadásaikat ünnepnek szánják abban az értelemben, ahogy Makovecz Imre írt a templomokról: a templom ünnep, Isten világának ünneplése, a templom imádság, melyben ég és föld találkozik.

Pál, aki Jézus kereszthalála után néhány évvel lett keresztényüldözőből kereszténnyé és apostollá, az 1. század legeredményesebb térítője volt. Élete utolsó tizenhat esztendejéből 13 levelet ismerünk, köztük a legfontosabbnak tartott az A rómaiakhoz – amelyben elsőként dolgozza ki a keresztény egyház csaknem teljes dogmarendszerét.

Sumonyi Zoltán az életműből tizenkét verset írt, a zenét Gryllus Dániel szerezte, a lemez Pál apostol – dalok Pál levelei szerint címmel 1991-ben jelent meg. Az azóta eltelt több mint húsz évben legalább kétszázszor előadták Halmos Béla brácsással vagy trióban a dalokat. A műsorral jártak Romániában, Szlovákiában, Ausztriában, Ukrajnában, az egykori Jugoszláviában és Szlovéniában is magyarlakta területeken; Ferenczi György és a Rackajam hat éve csatlakozott a koncerteken a csapathoz. Pál apostol – Utazás téren, időn és hangokon át címmel 2011 szeptemberében újabb kiadvány jelent meg: az apostol életét, korát, hátterét kultúra- és vallástörténeti szakértőkkel készült interjúk segítségével bemutató kötet CD-mellékletét Ferenczi György hangszerelte. A könyv és az új korong bemutatója 2011 októberében volt a Művészetek Palotája hangversenytermében.

A Gryllus Kiadó alapításának húszéves jubileumán, a Fonóban rendezett hangversenysorozatban is elhangzott az újrahangszerelt változat. Az előadáson Makovecz Imre is jelen volt. A szerzők és az előadók ekkor határozták el a mostani turnét, amelyet abban a formában terveznek, ahogyan Lajkó Félix vajdasági hegedűművész 2011 tavaszán tíz koncertből álló koncertsorozatot tartott. Ő végigjárta Szlovéniától Erdélyig mindazokat a Makovecz Imre által tervezett templomokat és művelődési házakat, melyek építészetileg, művészileg, akusztikailag is egyedi alkotások, a magyar épített örökség meghatározó épületei. A Pál apostol koncertturné tervezett állomásai: Sárospatak, Csenger, Kolozsvár, Csíkszereda, Vargyas, Makó, Százhalombatta, Bak, Paks, Kakasd, Siófok és Piliscsaba.

A februári első négy koncert a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jön létre.

Forrás: MTI

2013年1月30日  |  makovecz imre gryllus együttes