Átadták a Miskolci Múzsa Díjat Ferencz Istvánnak

Ünnepi gálaest keretében adták át 2013. január 18-án (pénteken) este a Miskolci Múzsa Díjat Ferencz István építésznek, a Miskolci Nemzeti Színházban. A magyar kultúra napja alkalmából immár tizenegyedik alkalommal adta át a legnagyobb vidéki elismerést a a borsodi megyeszékhely sikeres vállalkozásai által is támogatott Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriuma. 

Az egyhangú döntés értelmében, tizenhat jelölt közül választották ki Ferencz István Kossuth- és Ybl-díjas építészt, akinek nevéhez kötődik Miskolcon az avasi egyházi épületegyüttes, a Miskolci Egyetem aulája és jogi karának épülete, valamint a Zenemalom.

A magyar kultúra napja alkalmából immár tizenegyedik alkalommal adta át a legnagyobb vidéki elismerést a a borsodi megyeszékhely sikeres vállalkozásai által is támogatott Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriuma. Az egyhangú döntés értelmében, tizenhat jelölt közül választották ki Ferencz István Kossuth- és Ybl-díjas építészt, akinek nevéhez kötődik Miskolcon az avasi egyházi épületegyüttes, a Miskolci Egyetem aulája és jogi karának épülete, valamint a Zenemalom.

A kuratóriumot a miskolci kulturális és gazdasági élet meghatározó képviselői alkotják, akik 2002 óta, minden évben olyan művésznek ítélik az elismerést, aki kötődik Miskolc városához, s tevékenységével gazdagítja annak kulturális életét.

A különdíjasok értékelése mellett ünnepi program is várta a teátrumba érkezőket, amelynek keretében színpadra állt a tavalyi nyertes, a Fazekas Leánykar is.

A Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában megrendezett gálán ünnepi köszöntőt mondott Kriza Ákos polgármester, aki kiemelte, felelősségünk, hogy védjük a ránk hagyott értékeket, és továbbadjuk azokat az utánunk következő generációknak. Sajnálattal jegyezte meg, hogy korunkban a „közösségi érdek háttérbe szorult". – Ez óriási baj, de mi büszkék lehetünk, mert Miskolcon van ellenpélda, többek között a Múzsa Díj is ilyen – emelte ki Kriza Ákos, aki beszéde végén köszönetet mondott a kuratóriumnak, hogy önzetlen munkájukkal segítették a miskolci művészek „továbbélését".

– Nehéz helyzetben voltunk a döntés meghozatalakor – ezt már a kuratórium elnöke, Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora mondta ünnepi köszöntőjében. – Mindig csodálattal tekintek azokra a művészekre, akik nagyot alkottak, és messzi földekre vitték hírét városunknak. A sok-sok jelölt közül nehéz kiválasztani azt az egyet, aki végül átveheti a Múzsa Díjat. A kuratórium elnöke elmondta, eddig többnyire előadóművészek vehették át a díjat, ezúttal azonban a vizuális művészet művelője kapja meg. – Úgy gondolom, hogy Ferencz István nyomot hagyott a városon munkásságával, és rengeteg helyre elvitte Miskolc jóhírét a világban – indokolta a kuratórium döntését Patkó Gyula.

A díjazott személyét Puskás Péter javasolta, aki a Miskolci Múzsa Díj támogatója, valamint tanácsadó testületének tagja, és nem mellékesen maga is Ybl-díjas építész. „Mint a Miskolci Múzsa Díj egyik alapítója, rendkívül fontosnak tartom, hogy a művészeti ágak díjazottjai között az építészet is szerepeljen – mondta lapunknak Puskás Péter. – Ferencz Istvánt azért tartom teljesen alkalmasnak az elismerésre, mert a díj adományozásának egyik kitétele, hogy olyan ember kapja, aki a város jó hírét messzire viszi. Ő épp ilyen, Miskolcon dolgozott sokáig, a Miskolci Építész Műhely alapítója Bodonyi Csaba és Plesz Antal mellett. Munkája során olyan épületeket adott a városnak, melyek országos hírnevet szereztek nemcsak neki, de Miskolcnak és a megbízóknak is. „Személyében olyan ember kapja meg a Miskolci Múzsa Díjat, aki számtalan embernek adta át az építészet szeretetét, a szakma iránti hitvallását" – fogalmazott.

A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriumának állandó tagja a miskolci teátrum mindenkori direktora is. Kiss Csaba, a színház vezetője idén különdíjjal értékelte a Ferencz István után legjobbnak ítélt négy művészt, Fecske Csaba költőt, Ruszkai Nóra és Nagy István filmművész-párost, és Barna György népművészeti gyűjtőt, akik kulturális tevékenységük elismeréseként Arany bérletet vehettek át a Miskolci Nemzeti Színház előadásaira. A direktor méltatta a díjazottakat, s elmondta, a „miskolci társulat azért dolgozik, hogy a város kulturális élete olyan színvonalú legyen, amilyet Miskolc polgárai már a színház megalapítása óta szeretnének".

A különdíjak átadása után Kriza Ákos polgármester és Patkó Gyula kuratóriumi elnök átnyújtották a Miskolci Múzsa Díjat Ferencz Istvánnak, akinek kérésére Fekete Györgyöt, a Művészeti Akadémia elnökét is meghívták, aki az intézmény kétszáz tagja nevében is köszöntötte a díjazottat. – Külön elismerésre méltó, hogy Miskolc ennyire megbecsüli művészeit, alkotóit – mondta, és idézte a díjazott szavait, miszerint „állandó értékeket kell keresni, és nyomokat kell építeni a haza földjén".

A program keretében számos miskolci művészeti társulat lépett színpadra, de egy dokumentumfilm részleteit is megtekinthették a megjelentek, 12 kőműves – Mesterek a kortárs magyar építészetből címmel. Csontos János és Csontos Györgyi filmje mellett, a 2012-es év díjának átadásán, a teátrumban, ünnepi műsorral bizonyította tehetségét a korábbi Múzsa díjas Szinvavölgyi Néptáncegyüttes és a tavalyi győztes, a Fazekas-kórus is, de fokozta a derűs hangulatot Berecz András mesemondó is.

2013年1月20日  |  díj-kitüntetés ferencz istván