A zarándok fényképész Atlantisza

Móser Zoltánt zarándok fényképésznek tartom, aki már több kötetben is beszélt a magyar kultúra elsüllyedt Atlantiszáról – mondta a Kecske utcában szerdánként megtartandó vitafórum-sorozat idei évadnyitó (2013. 01. 09.) előadásán Zelnik József, aki a háznagyi teendőket látta el. 

Az est során közreműködött Vitális Piroska hegedűművész, a Musica Profana és a Tercia együttes tagja, valamint középkori kódexekből a mának átmentett gregorián liturgikus dalokat énekeltek a premontrei szerzetesek Gödöllői Kántorátus Férfikara. A kórust vezető Balogh P. Piusz atya elmondta: szerzetes rendje nagyon fontosnak tartja a magyar és latin nyelvű ősi liturgia ápolását.

Zelnik József a Móser Zoltán által írt négykötetes Alámerült Atlantiszom című könyv méltatása kapcsán kifejtette: a szerző remekbe szabott fényképeivel illusztrált mű nemcsak történetet, hanem egyúttal honismeretet is ad. Számos kicsiny, helytörténeti érdekességekkel fűszerezett ismeretanyagot csempészett be a könyv lapjai közé, amely igazi csemegének számít az erre fogékony olvasók körében. Mint fogalmazott: „a címben megemlített elsüllyedt Atlantisz a magyar kultúra Atlantisza. Szeretnék olyan metaforát találni, amely arról szól, hogy nemcsak süllyed, de egyúttal emelkedik is a magyar kultúra. Móser Zoltán ugyanis egész munkásságával ezt a célt szolgálja."

A szerzőtől megtudtuk: a Magyar Nemzet napilap hétvégi mellékletében, és az Új Ember katolikus hetilapban hosszú éveken keresztül megjelent írásait gyűjtötte össze a kiadó, és így született meg az Alámerült Atlantiszom című könyv első kötete, amelyet az olvasók nagy érdeklődése miatt még három további folytatás követett.


(Móser Zoltán: Alámerült Atlantiszom. I–IV. Magyar Kultúra Kiadó, Győr, 2011–2012)

2013年1月10日  |  könyvbemutató móser zoltán