« 返回

2018. január 26. – A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig ǀ Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara ǀ kiállítás

2018. január 27. – március 18. – A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig ǀ Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara ǀ kiállítás

A Magyar Művészeti Akadémia, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány kiállítása a Pesti Vigadóban.

Hódmezővásárhely kerámiaművészete Európában kivételes gazdagságot mutat évezredeken keresztül.
Az őskortól napjainkig minden korszakból nagyszámú és nagyon jó minőségű tárgyak kerültek elő. Hódmezővásárhely határában Gorzsán, Kökénydombon, Kotac-patak partján a Körös-Tiszai kultúra tárgyait: használati edényeket, idolokat, kultikus ember formájú edényeket. A város a neolitikus kerámia kultúra világhírű lelőhelye.
A mázas kerámia a 17. században kezdett elterjedni. Az 1800-as évek végén 240 önálló fazekas dolgozott Vásárhelyen. 1912-ben a Művészek Agyagipari Majolika Telepét hozták létre a művészek. 1963-ban Minisztertanácsi rendeletre megalapították az Alföldi Porcelángyárat, Európa legnagyobb kerámiagyárát. A gyárat 1989-ben három egységre bontva privatizálták.
A kiállítás idővonal mentén mutatja be ennek a végtelen folyamatnak értékeit, különös tekintettel az Európában is egyedülálló technológiai adottságokat felvonultató kortárs iparművészet alkotásait.

A megnyitó időpontja: 2018. január 26., 17.00 óra
Helyszín: Vigadó Galéria VI. emeleti kiállítóterme (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)
A megjelenteket köszönti: dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere
A kiállítást megnyitja: prof. em. Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke, Schrammel Imre keramikusművész, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja.
A kiállítás kurátora Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész.
Közreműködnek: Vágó János kürtművész és Lauer Ágnes zongoraművész.

A kiállításhoz kapcsolódó rendezvények:
– 2018. február 15.
Konferencia a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium és a hódmezővásárhelyi kerámia- és porcelángyárak együttműködése.
 
– 2018. március 6.
Konferencia – Vallauris és Hódmezővásárhely között 50 éves a testvérvárosi kapcsolata