Petrás Mária népdalénekes előadása a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Boldogasszony kiállítássorozatának záró rendezvényén az Országház Felsőházi termében Fotó: MTI/Mónus Márton

Ünnepséggel zárták a Boldogasszony kiállítássorozatot az Országházban

Ünnepséggel zárták a 2015-ben elindított a Boldogasszony kiállítássorozatot az Országházban, december 18-án Budapesten. Az eseményen kiemelt vendég volt Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet vándorkiállítása a Kárpát-medence és a diaszpóra 55 kortárs magyar művészének Szűz Máriáról készített alkotását gyűjtötte egybe. A tárlat az elmúlt négy évben látható volt Magyarországon, a határon túli magyarok lakta területeken, Lengyelországban, Rómában és Brüsszelben is.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen kiemelte: Szent István a Mária-kultuszt nagyon korán, és nagyon hatásosan teremtette meg Magyarországon.
A hagyomány szerint az államalapító közeli halálát érezve felajánlotta önmagát és a királyságot Szűz Máriának, aki így Magyarország patrónusa lett – idézte fel a miniszter, aki szerint a Mária-kultusz a Szent Korona-kultusszal együtt mélyen beivódott a magyarság lelkébe, és támaszává vált az évszázadok alatt.
A kiállítás alkotásai személyes hitvallások – hangsúlyozta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, aki úgy fogalmazott: a magyarság számára Szűz Mária nem csupán Jézus édesanyja, hanem a nemzet védelmezője is, immáron ezer éve.
A rendezvényen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta: a vándorkiállítás 70 ezer kilométeres utat, valódi zarándoklatot tett meg 2015 óta.
Szűz Mária és kultusza összeköti a nemzetet, áthatja a magyarság múltját, jelenét és jövőjét – tette hozzá Szász Jenő az ünnepségen, ahol beszédet mondott Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát is.
Az ünnepségen fellépett Petrás Mária Prima Primissima díjas népdalénekes és Kiss Krisztián kobzosművész, valamint a székelyudvarhelyi Vox Gimiensis gyermekkórus.

A vándorkiállítás-sorozat az összetett és sokrétegű Boldogasszony-képről kívánt kortárs művészi olvasatot adni. A Kárpát-medence és a diaszpóra ötvenöt kiemelkedő magyar művésze különféle oldalról világította meg a Boldogasszony, azaz Szűz Mária és a magyarság kitüntetett tiszteletnek örvendő kapcsolatát. A kiállítók nevei:
Aknay János / B. Raunio Maria / Balázs József / Balogh Edit / Boldi / Cseh Tamás / Dobesch Máté / Erfán Ferenc / Filep Sándor / Gyulai Líviusz / Hager Ritta / Haris László / Incze Mózes / Jajesnica Róbert / Jakobovits Miklós / Jankovics Marcell / Jánváry Zoltán / Jelenczki István / Józsa Judit / Kákonyi Csilla / Kárpáti Tamás / Katona Szabó Erzsébet / Keresztes Dóra / Koczor Attila / Kopriva Attila / Kő Pál / Kubinyi Anna / Kunkovács László / Kusztos Endre / Kuti Dénes / Magyar László / Makovecz Imre / Melocco Miklós / Méry Gábor / Mezei Erzsébet / Molnár János / Móser Zoltán / Nagy János / Nemes István / Olasz Ferenc / Orosz István / Páll Lajos / Párkányi Raab Péter / Péreli Zsuzsa / Petrás Mária / Rádóczy Gyarmathy Gábor / Raffay Dávid / Sipos László / Somogyi Győző / Stefanovits Péter / Szabó Ákos / Szemadám György / Tóth-Kovács József / Vargha Mihály / Vinczeffy László
2019年12月19日  |  petrás mária dr. kucsera tamás gergely