Bemutatták a Tamási Áron albumot

Százhuszonöt éve, 1897-ben született Erdélyben Tamási Áron Kossuth-díjas író, aki pályakezdése óta az egyik legnépszerűbb és legszeretettebb alkotónk. A székely-magyar író születésének közelgő évfordulójára közel háromszáz oldalas, gazdagon illusztrált kötetet jelentetett meg a Magyar Művészeti Akadémia. Az életrajzi mű az író feljegyzéseit, naplójának részleteit is tartalmazza, valamint áttekinti színpadi műveinek előadásait, így a könyvből nemcsak az író életéről tudhatunk meg számos információt, de arról is, milyen volt a huszadik századi erdélyi és magyarországi kulturális, benne az irodalmi, színházi élet. Az MMA Kiadó március 31-i könyvbemutatóján az olvasók a kötet összeállítói, Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész és A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közalapítvány elnöke segítségével tekinthettek bele a különleges írói világba.
2022年4月1日

Újra látható Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámája

A francia romantikus zeneszerző, Berlioz élete alkonyán felkeresi gyermekkori szerelmét, Dubeoef Estellát, és meg akarja szöktetni családja köréből a tisztes nagymamát. Csak a test öregszik, a lélek nem – Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró és műfordító, az MMA posztumusz tiszteleti tagja egyfelvonásos darabja, az Ők tudják, mi a szerelem Rátóti Zoltán Kossuth-díjas színművész, az MMA elnökségi tagja rendezésében szeptember 22-étől látható a Nemzeti Színházban, Blaskó Péterrel, a nemzet művészével, és a Kossuth-díjas Udvaros Dorottyával a főszerepben. A díszletet a nemzet művésze, Székely László, az MMA rendes tagja tervezte, a jelmeztervező szintén akadémikusunk, a Jászai Mari-díjas Tordai Hajnal volt.

2022年9月22日

Bemutatták a Közelképek írókról-sorozat új köteteit

Kismonográfia Cseres Tiborról, Buda Ferencről és Döbrentei Kornélról
 
A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata szeptember 12-i Élőfolyóirat estjén mutatták be a Cseres Tiborról, Buda Ferencről és Döbrentei Kornélról készült monográfiákat, amelyek az MMA Kiadó Közelképek írókról című sorozatában jelentek meg. A köztestület Andrássy úti irodaházában tartott est háziasszonya Ács Margit Kossuth-díjas író, a monográfiasorozat szerkesztője, az MMA rendes tagja volt. A könyvbemutatón közreműködött Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az MMA elnökségi tagja.

2022年9月12日

Iskolát neveztek el Kalász Mártonról

Névadó ünnepséget rendeztek szeptember 8-án a baranyai Sombereken, Kalász Márton (1934–2021) költő, író, az MMA néhai tagja szülőfalujában, amelynek alapfokú oktatási intézménye vette fel a tavaly év végén elhunyt nemzet művésze nevét. A Sombereki Kalász Márton Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola névadó ünnepségét a jeles költő, író, műfordító születésnapján tartották.

2022年9月9日

„…korának alapvető kérdéseit felvetve maga teremtett szellemi divatokat"

Kétnapos konferenciát tartottak Illyés Gyula életművéről
 
„Illyés Gyula életművének jelentőségét az adja, hogy nem különféle divatokat követve volt korszerű. Ezzel szemben korának alapvető kérdéseit felvetve maga teremtett szellemi divatokat" – fogalmazta meg a 120 évvel ezelőtt született költő, író, drámaíró, műfordító, lapszerkesztő tiszteletére szervezett kétnapos konferencia szervezői nevében Gróh Gáspár irodalomtörténész, szerkesztő. A szeptember 7-én és 8-án a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata kezdeményezésére és szervezésében megvalósult konferencia mindenekelőtt azt vizsgálta, miként van jelen Illyés Gyula életműve az irodalomtudományban és a közgondolkodásban.

2022年9月9日

Kerítéskiállítás Budapesten Tamási Áron életéről

A Magyar Művészeti Akadémia Andrássy úti irodaépülete előtt 2022. július 25-től tekinthető meg a Tamási Áron életét bemutató szabadtéri kiállítás, amelyet a Kossuth-díjas, erdélyi író születésének 125. évfordulója alkalmából rendeznek. A kiállításmegnyitó ünnepségen köszöntőt mondott Richly Gábor, az MMA főtitkára, a tárlatot Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Vári Fábián László író, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője nyitotta meg.

2022年7月25日
末页