Újranyitott a Vigadó és a Műcsarnok

Június 24-től újra látogatható a Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza és a Műcsarnok, az MMA intézménye, ezekben immár személyesen is megtekinthetjük Jankovics Marcell animációsfilm-rendező, művelődéstörténész, illusztrátor, az MMA alelnöke, a nemzet művésze Trianon című grafikai kiállítását vagy a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalont. A Pesti Vigadó a 2020. június 24. és 2020. augusztus 16. közötti időszakban 10 és 17 óra között várja a látogatóit, a Műcsarnok szerda, csütörtök, vasárnap 10–18 óráig, pénteken és szombaton 12–20 óráig tart nyitva, hétfőn és kedden a kiállítóterek zárva vannak.
Pesti Vigadó
Az újranyitott intézmény a nyári időszak alatt különleges kedvezménnyel várja látogatóit, kombinált házjegyük – amely a Pesti Vigadó látogatható terei és az épületben található kiállítások látogatására jogosít – 500 Ft-ért érhető el 2020. augusztus 31-éig.
Július 26-ig látogatható Jankovics Marcell: Trianon című kiállítása, mely a Nemzeti Összetartozás Napján csak virtuálisan tudott megnyílni. Július 5-én, 12-én és 22-én 11 órától személyesen Jankovics Marcell tart tárlatvezetést, amin kedvezményes, 500 forintos belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni.
A Himnusz A magyar nép imái című népművészeti és iparművészeti kiállítás meghosszabbítva augusztus 2-ig látható az V. emeleti kiállítótérben.
A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának akadémikusai és köztestületi tagjai ezen a kiállításon mutatják be azon alkotásaikat, amelyeket nemzeti imádságaink, egyházi himnuszaink és népénekeink inspiráltak.

A Pesti Vigadó zárvatartásai c. kiállítás
2020. július 10-étől szeptember 6-áig látogatható a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó földszinti kiállítótermében. A közel 200 éves múltra visszatekintő intézmény a történelem viharainak többször is áldozatává vált, romba dőlései és felújításai az elmúlt évszázadok szimbolikus eseményeihez kapcsolódtak. A négy zárvatartási időszakot bemutató kiállítás az 1830-as évektől ismerteti az eddig el nem mondott történeteket a 2020. júniusi, járványhelyzet utáni újranyitásig.


Műcsarnok
Június 24-én ismét megnyithatta kapuit a Műcsarnok is. Hogy még inkább segítsék a tárlatok felfedezését, az újranyitással párhuzamosan új, meghosszabbított nyitvatartást is bevezettek. Hetente két alkalommal is biztosítják egy-egy késő délutáni vagy koraesti kultúrprogram lehetőségét is az intézményben. Major Kamill kiállítását 2020. június 28-ig, Paolo Ventura: Velencei történet / Automaton című kiállítását 2020. július 5-ig, a Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállítást 2020. szeptember 27-ig hosszabbították meg.
 
Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon
2020. március 28-án nyílt meg az online térben, június 24-től pedig már személyesen is látogatható szeptember 27-ig.
A kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – tekinthetjük meg a Műcsarnok termeiben. A tárlat jól tükrözi napjaink összetett, az uralkodó stílusirányzatoktól elszakadó jelenségeit, a különböző alkotói attitűdök, felfogások, sokoldalú művészi megnyilvánulások egymás mellett élő, gazdag világát. A szakemberek és a közönség számára is izgalmas esemény felfedezni a művek sokszínűsége között kirajzolódó tendenciákat és eltéréseket.

Június 27-én dr. Kucsera Tamás Gergely művészetelméleti szakíró, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára a Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon tartott virtuális tárlatvezetést, ami alább nézhető meg: