Vashegyi György elnök

Az MMA 2019–2022. évi művészeti ösztöndíjasainak találkozója a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjprogramjának újabb 100 nyertesét köszöntötték szeptember 6-án a Pesti Vigadóban. A rendezvényen jelen lévő 2019–2022-es évfolyam előtt beszédet mondott Vashegyi György, Kucsera Tamás Gergely, Kocsis Miklós és Soltész Márton. Az ünnepséget Lőkösházi Mária énekművész előadása nyitotta meg, aki a tavalyi évben nyerte el az ösztöndíjat zeneművészet kategóriában.
Az egybegyűlteket Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntötte. Beszédében kitért arra, hogy az immár második alkalommal meghirdetett művészeti ösztöndíjprogram formabontó elemeket hozott a magyar művészek támogatási rendszerébe. Elmondása szerint egy széles spektrumú pályázati rendszerről van szó, amely művészeti területek szerint tagolódik, és amely nem csupán az alkotók, hanem az előadóművészek, valamint a művészetelméleti szakemberek számára is hatalmas lehetőséget nyújthat.
Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára kihangsúlyozta a program által nyújtott alkotói szabadságot, amelynek köszönhetően a művészeknek lehetőségük van a kibontakozásra. Felhívta a figyelmet a személyes találkozókon való jelenlét fontosságára, amelyen az ösztöndíjasok érdemi párbeszédet folytathatnak egymással és mentoraikkal. Véleménye szerint amellett, hogy a támogatás segítségével egyéni szabad alkotás mellett mutathatják meg magukat a díjazottak, az ösztöndíjprogram megvalósításával bezárólag a Magyar Művészeti Akadémia egyfajta életpályát is kialakított a tehetséges művészek előtt.
Kocsis Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója prezentációjában beszámolt az eddigi tapasztalatokról, valamint ismertette a 2018-as és 2019-es pályázat számadatait, amelyek alátámasztották a program iránti hatalmas érdeklődést. Előadásában bemutatta az első évfolyam kiemelkedő eredményeit is, amelyek a program kezdete óta, a támogatásnak köszönhetően kaptak lehetőséget a megvalósulásra. Véleménye szerint a művészi tehetség kibontakoztatásához elengedhetetlenül szükséges az adottság, az elhivatottság és a helyes értékrend mellett a megfelelő mértékű anyagi és szakmai támogatás.
Az eseményen felszólalt a tavalyi évfolyam résztvevője, Soltész Márton irodalmi ösztöndíjas is, aki megosztotta tapasztalatait a pályázatról. Véleménye szerint a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramja messzemenően kiemelkedik a magyar művészi életben ismert lehetőségek közül, hiszen kifejezetten támogatja például egy irodalmár esetében nemcsak a szakmai fejlődést, de adott esetben egy írói pálya kibontakozását is. Elmondása szerint a program keretében bőven jut idő a szükséges kutatások elvégzésére, de abban az esetben, ha valaki tovább folytatná a három év alatt folytatott tevékenységet, a szakmai támogatásnak nem feltétlenül kell véget érnie, hiszen az ösztöndíj kiváló lehetőséget teremt a kapcsolatépítésre. Mindenkit a pályázat benyújtására buzdít, aki egy jól szervezett program részese szeretne lenni.
A megnyitót követően a friss ösztöndíjasoknak alkalmuk adódott jobban megismerni egymást a művészeti területek szerint szerveződött kötetlen beszélgetések által.