Gaál István: Pályamunkások

fekete-fehér magyar filmetűd, 4 perc, 1957
rendező: Gaál István; operatőr: Sára Sándor „Gaál Pistával 1958 szeptemberében találkoztam először. Akkor kezdtem el tanulmányaimat a Színház és Filmművészeti Főiskolán. A tanévkezdés első napjaiban levetítették nekünk a felsőbb éves hallgatók vizsgafilmjeit. Sok érdekes és tehetséges filmet láttam, de engem leginkább és legmélyebben Gaál Pista és Sára Sanyi Pályamunkások című filmje érintett meg. A maga nemében remekműnek éreztem, akár egy pentaton népdalt.
A vetítés után odamentem Pistához és Sanyihoz, bemutatkoztam nekik, és elmondtam a véleményemet a Pályamunkásokról. Alig néhány percig beszélgettünk, de mégis, amikor elköszöntünk egymástól, úgy éreztük, mintha régóta ismertük volna egymást… Pistának nyílt, tiszta tekintete volt, és kemény kézfogása. Úgy is mondhatnám: a magyar filmrendezők közül neki volt a legtisztább tekintete és a legkeményebb kézfogása. Barátok lettünk.
(Kósa Ferenc: „A hallgatás csöndje", Filmvilág, 2007. 12, pp. 8–9.)
cím
Gaál István: Pályamunkások
közzététel
2012.12.18
copyright
Creative Commons
készítette
Gaál István, 1957
rövid leírás
Gaál István korai etűdje, melyben a montázs által megteremtett feszültség és a zenei struktúrájú ritmus a főszereplő, megelőlegezve a rendező érett munkáinak formanyelvi érzékenységét. A film operatőre Sára Sándor volt.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma.hu/web/mma-tv/teljes-filmek/-/video/1694445/gaal-istvan-palyamunkasok;jsessionid=E203CBEAF085541843D9FFAFA874F7F8