Taki – Takács András portré (részlet)

Takács András táncművész 2013. december 6-án vette át a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának díját. Stoller Antal így méltatta a művészt: 
„1931. január 8-án született a csehszlovákiai Sajótibában, iskoláit a kegyetlen háború idején Rozsnyón, Miskolcon, és később Komáromban végezte el. A beneši dekrétum miatt csak 1950-ben folytathatta tanulmányait Pozsonyban, 1965-ben Nyitrán levelezős hallgatóként magyar–történelem szakos tanári diplomát szerzett, és 1986-ban doktorált. 
Már miskolci kollégistaként kapcsolatba került a néptánccal, megérezte, hogy vissza kell térni a népi gyökereinkhez, a népi hagyományok ezeréves gyöngyszeméhez, megszállottként foglalkozott, tanulta táncainkat. Pozsonyi tanulmányai idején a Szlovák Állami Népművészeti Együttes hivatásos táncosa lett. A megalakuló Csemadok (Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kulturális Egyesülete) Központi Bizottságának néptánc-szakelőadója lett. A népzenegyűjtő Ág Tiborral és Béres Józseffel együtt gyűjtötte a csehszlovákiai magyarság néptáncait és 1953-ban megalapították a Csehszlovákiai Magyar Népművészeti Együttest, ismertebb nevén a Népes-t. A csoport fennállása idején a tánckar művészeti vezetője és koreográfusa volt. Az egész csehszlovákiai magyarságra való kisugárzó hatását az együttes beszüntetésével sem lehetett már megakadályozni. Szerte az országban alakultak meg a műkedvelő néptánccsoportok, számos országos rendezvény szervezőjeként irányította a hazai néptáncmozgalmat. Hosszú-hosszú éveken át a Csemadokban végzett szakmai vezetése alatt valósulhatott meg a tízezreket mozgósító Gömbaszögi napok, a Kodály-napok, a Csengő énekszó... stb. országos fesztiváljai. A hazai és szomszédos országok néptánccsoportjainak találkozásaiban is részt vállalt, hitt abban, hogy gyökereink azonosak, csupán a nyelv, a környezeti hatás, az egyes tájegységek sajátosságai adják a különbséget.”
cím
Taki – Takács András portré (részlet)
közzététel
2013.12.06
copyright
Creative Commons
készítette
Rendezte: Bartók Csaba, Operatőr: Bodnár Ottó, Dzubák József, Forgatókönyv: Bartók Csaba
rövid leírás
Takács András táncművész 2013. december 6-án vette át a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti, Néprajzi Tagozatának díját.
katalógusszám
-
kulcsszavak
néptánc, gömöri népdalok
URL
https://www.mma.hu/web/mma-tv/mma-tv/-/video/1694445/taki-takacs-andras-portre-reszlet;jsessionid=8E7DD31765B51937BE865EA08CE819DC