Szőnyi Erzsébet portréfilm-előzetes

Szőnyi Erzsébet a róla készült portréfilm előzetesében arról vall, hogy már az otthoni miliőben meghatározó élménye volt a zene, szülei szabadidejükben kamaraegyüttest alapítva kedvükre muzsikáltak. A Zeneakadémián csupa klasszis tanította, olyanok határozták meg fejlődését, mint Kodály Zoltán, Ádám Jenő, Bárdos Lajos, Weiner Leó, vagy Ferencsik János. A sor folytatható további emblematikus nevekkel, akik ma a zenetörténet részét képezik. A komponálást már a középiskolában elkezdte, a főiskolára saját repertoárral érkezett. Főiskolás korában erősödött meg benne a felismerés, hogy a technikailag cizellált európai trendekkel szemben a kodályi úton fog haladni. Első sikerét Ady Endre Új várak épültek című versének megzenésítésével aratta, és később sem fordított hátat a versekre írt műveknek, bár tett egy rövid kitérőt az opera világába is. Szőnyi Erzsébet számos díj birtokosa itthon és külföldön egyaránt, a varósi Chopin Társaság tiszteletbeli tagja 1964-ben a Zenei Nevelés Nemzetközi Társasága (ISME) elnökségi tagjává választották. 1978 és 2003 között a Magyar Kodály Társaság társelnöke és a Bárdos Lajos Társaság társelnöke volt.1992-től '96-ig a Magyar Zenei Kamara alelnöke, 1996-tól a Magyar Muzsikus Fórum társelnöke, emellett a Pittsburgh-i Egyetem díszdoktora.
 
cím
Szőnyi Erzsébet portréfilm-előzetes
közzététel
2014.02.28
copyright
Creative Commons
készítette
-
rövid leírás
Szőnyi Erzsébet Kossuth-, Liszt- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, énektanár, karnagy,a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma.hu/web/mma-tv/mma-tv/-/video/1694445/szonyi-erzsebet-portrefilm-elozetes;jsessionid=9D521DDE57A1472176DC85A763DC73EA