A Földön is bál van – Portréfilm Zelnik Józsefről (előzetes)

Zelnik József a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, Magyar Örökség díjas író, etnográfus. Portréfilmsorozatunk A földön is bál van című részének előzetesében elmondja, hogy utazónak tartja magát, olyasféle „szellemi Szindbádnak”, aki minél többet szeretne megismerni a világból. Szerinte nemcsak az égben van bál, ahogyan azt Kosztolányi Dező írja Hajnali részegség című versében, hanem a földön is. Elmondja, hogy noha az ő élete sem volt mentes drámai fordulatoktól, azért olyan ünnepnapok is voltak benne, amelyek bálnak tekinthetők. Az élet nagy ajándékának tekinti, hogy fiatalon került olyan nagyformátumú művészekkel szoros kapcsolatba, mint Kormos István, Csoóri Sándor vagy Nagy László. Ma már mosolyogni tud azon, hogy a dokumentumok tanúsága szerint Zorro-ként tartották számon azokban az években, amikor megfigyelték. Számára az írás örök szerelem, karban tartja a lelket és a szellemet. Az ember lényegében mindig önmagának ír, ezért lett Tengerkönyv című könyvének mottója az, hogy „ezt a könyvet nem írtam másnak csak neked és nekem.”
cím
A Földön is bál van – Portréfilm Zelnik Józsefről (előzetes)
közzététel
2014.01.31
copyright
Creative Commons
készítette
-
rövid leírás
A Földön is bál van – Portréfilm Zelnik Józsefről (előzetes) Zelnik József Magyar Örökség díjas etnográfus, művészettörténész, író, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke életfilozófiájáról beszél.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma.hu/web/mma-tv/mma-tv/-/video/1694445/a-foldon-is-bal-van-portrefilm-zelnik-jozsefrol-elozetes;jsessionid=9446ACBB3A5431F60F561276708F52A0