53 magyar film - Szabó István: Redl ezredes - vendég: Szabó István filmrendező

Az 53 magyar film vendége Szabó István Oscar-díjas filmrendező volt, aki a Redl ezredes (1984) című filmje készítéséről és a film hátteréről beszélt.
A forgatókönyv John Osborne egyik színművéből, a „száguldó riporter”, Egon Erwin Kisch oknyomozó újságcikkeiből és Stefan Zweig írásaiból született. Ebből forgatták a közel háromórás művet, melynek főszerepét nem is játszhatta más, mint Szabó Oscar-díjas előző filmje, a Mephisto (1981) által hirtelen világsztárrá vált Klaus Maria Brandauer. A filmet Dobai Péter MMA-tag forgatókönyvíróként, Koltai Lajos pedig operatőrként jegyzi. A fimről Szabó Istvánnal bezsélget Pörös Géza.
* * *
Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta a Film- és Fotóművészeti Tagozatot a számukra legértékesebb filmekről. Az 53 filmet nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012. novemberétől filmklubban vetít hétfő esténként. Bővebben...
cím
53 magyar film - Szabó István: Redl ezredes - vendég: Szabó István filmrendező
közzététel
2013.04.30
copyright
Creative Commons
készítette
MMA, 2013 – Lichter Péter, Németh Lóránt
rövid leírás
„Megvádoltak azzal, hogy ez a Rajk-per megfilmesítése” – mondja Szabó István a Redl ezredes (1984) vetítése előtt, ahol beszél többek között a film hátteréről és a főhős ideológiához való hűségéről is.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma.hu/web/mma-tv/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-szabo-istvan-bevezetoje-a-redl-ezredeshez;jsessionid=37AE7B79E20750EDA9EB786BC4B73887