53 magyar film - Szabó István: Mephisto - Pörös Géza bevezetője

Szabó István Oscar-díjjal kitüntetett alkotásáról, Klaus Mann prózájának adaptációjáról, a Mephistóról (1981) és Szabó pályájának főbb állomásairól mesél Pörös Géza, az 53 magyar film Egyén és hatalom című sorozatának házigazdája.
„Szabó István Mephisto című filmjében az érett művész biztonságával és szerénységével beszél a gondolkodó elme és az indulatos szív számára mindig felzaklató, kényes kérdésekről, különös tehetséggel találva el az egyensúlyt, amely a mély beleélő készség, az árnyalatok megértő gazdagsága és a tragikus történelmi tapasztalatok nyomán kiélesedett érzékenység között megteremthető.” – írta Létay Vera a film bemutatásának évében, a Filmvilág folyóiratban. 
A Mephistót Dobai Péter MMA-tag forgatókönyvíróként, Koltai Lajos pedig operatőrként jegyzi.
  * * *
Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta a Film- és Fotóművészeti Tagozatot a számukra legértékesebb filmekről. Az 53 filmet nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012. novemberétől filmklubban vetít hétfő esténként. Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
cím
53 magyar film - Szabó István: Mephisto - Pörös Géza bevezetője
közzététel
2013.04.30
copyright
Creative Commons
készítette
MMA, 2013 – Hingyi Gábor, Németh Lóránt
rövid leírás
Szabó István Oscar-díjjal kitüntetett alkotásáról, Klaus Mann prózájának adaptációjáról, a Mephistóról és Szabó pályájának főbb állomásairól mesél Pörös Géza, az 53 magyar film Egyén és hatalom című sorozatának házigazdája.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma.hu/web/mma-tv/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-poros-geza-a-mephisto-cimu-filmrol;jsessionid=E23AC11133D501C2B7D2C477D8081997