Kidöntött fáink suttogása – Portréfilm Ágh István költőről (TELJES)

Ágh István Kossuth-díjas költő, író, műfordító a Magyar Művészeti Akadémia tagja szülőfalujában, Iszkázon a gyökerek, a család és a szülőföld egész életét és művészetét meghatározó fontosságáról vall, Budapesten pedig kortársairól és a műveiről mesél. Édesapja halálának évét, 1969-et saját ifjúkora végének, illetve a parasztság végleges felszámolása időpontjának nevezi. Visszaemlékszik bognár dédapjára, aki népfelkelőként megfuttatta Jelasicsot, emellett a szórórosta feltalálása is a nevéhez fűződik. Lírai életműve kapcsán elmondja, hogy mindent versben próbált megfogalmazni, ami hatást gyakorolt rá a mindennapok során. Iszkázra látogatva a régmúlt alakjainak megidézése közben feltűnik testvére, Nagy László, illetve édesanyjuk portréja is.
 
Rendező: Kecskeméti Kálmán
Operatőr: Gulyás János
MMA, 2014, 50’48”
 
cím
Kidöntött fáink suttogása – Portréfilm Ágh István költőről (TELJES)
közzététel
2022.03.28
copyright
Creative Commons
készítette
-
rövid leírás
Ágh István Kossuth-díjas költő, író, műfordító a Magyar Művészeti Akadémia tagja szülőfalujában, Iszkázon a gyökerek, a család és a szülőföld egész életét és művészetét meghatározó fontosságáról vall, Budapesten pedig kortársairól és a műveiről mesél.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma.hu/web/mma-tv/csatornak/-/video/1694445/kidontott-faink-suttogasa-%E2%80%93-portrefilm-agh-istvan-koltorol;jsessionid=4B4203601805D66055BFEFF1B04F5232