Beszélgetés Baráth Ferenc grafikussal

Baráth Ferenc grafikus 2013. december 6-án vette át a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának díját. A Magyarországon élő, Délvidékről származó művész a videóban alkotói hitvallásáról, a színházi plakátok tervezéséről beszél. 
Baráth Ferenc 1946-ban született Magyarkanizsán. A belgrádi Képzőművészeti Akadémia festészet-szakos hallgatójaként végzett. 1969-től az Újvidéken megjelenő Új Szimpozion művészeti és irodalmi folyóirat tervezője és szerkesztője, valójában aktív résztvevője Közép-Európa akkor egyik legprogresszívabb szellemi műhelyének. A ’70-es évektől az Újvidéki Magyar Színház állandó munkatársa. Színházi plakátsorozata felkelti a svájci Graphis Verlag figyelmét és műveit európai és amerikai vándorkiállításon mutatják be (La Tour de peilz,-Schweiz, Darmstatt-Germany, Oslo-Norway, Paris-France). 1988-ban a New York-i The Museum of Modern Art építészeti és design részlege munkáját bekéri a világ egyik legjelentősebb gyűjteményébe (Graphic Design study collection of the Museum of Modern Art). Az a lényegre törő, redukáló képesség, ami Baráth plakátjain látható, kivételes szellemi és vizuális teljesítményre utal. Rendszeres résztvevője a hazai és nemzetközi biennáléknak, rangos kiállításoknak. Az 1986-ban kiadott katalógus Jugoszlávia 11 legjelentősebb tervezőművésze közé sorolja.
cím
Beszélgetés Baráth Ferenc grafikussal
közzététel
2014.01.21
copyright
Creative Commons
készítette
Borbás Tamás, Hingyi Gábor, Dvorszky Hedvig, Lichter Péter
rövid leírás
Baráth Ferenc grafikus 2013. december 6-án vette át a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának díját.
katalógusszám
-
kulcsszavak
plakátművészet
URL
https://www.mma.hu/web/mma-tv/csatornak/-/video/1694445/beszelgetes-barath-ferenc-grafikussal;jsessionid=038F5E9C7A8463E5270AA9748A16B4E9