Amrita Sher-Gil
festőművész - Budapest, 1913 - India, 1941
Magyar-indiai festőművész. Az 1930-as években szinte minden nyarat Magyarországon töltött, majd Indiában telepedett le, és haláláig ott élt. Képeivel rendszeresen szerepelt a Grand Salon és a Salon des Tuileries kiállításain. Egyedi módon ötvözte az európai posztimpresszionizmus és az indiai festészet képi világát. Európaiként és indiaiként mindkét kultúrához kapcsolódott, ugyanakkor egyszerűségre és letisztultságra törekedett. Munkásságára hatással volt a második világháború előtti magyar festészet, különösen a nagybányai festőiskola. Első nagyobb, európai kiállítását az Ernst Múzeum rendezte 2001-ben, kurátora Keserü Katalin volt.
A Magyar Művészeti Akadémia 2013. november 4–5. között tartott nemzetközi konferenciát az indiai-magyar származású festőnő életművéről és a két ország közötti művészeti kapcsolatokról a Károlyi–Csekonics Rezidencián. Keserü Katalin művészettörténész előadása a festő magyar gyökereiről szól.
2013. november 29.
A Magyar Művészeti Akadémia 2013. november 4–5. között tartott nemzetközi konferenciát az indiai-magyar származású festőnő életművéről és a két ország közötti művészeti kapcsolatokról a Károlyi–Csekonics Rezidencián.
2013. november 29.
Amrita Sher-Gilről és az indiai–magyar kulturális kapcsolatokról tartott kétnapos nemzetközi konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia 2013. november 4-én és 5-én a Károlyi–Csekonics Rezidencián.
2013. november 08.
Ötven óriási méretű tablón mutatja be az indiai modern festészet megújítójaként számon tartott, indiai-magyar festőművész életét az Amrita Sher-Gil nyomában című kiállítás.
2013. június 25.
L E X I K O N
Q
Y