2020. április 5. | 19.30 – ...mint ércnek csengése | hangverseny

A „Lukács bérlet" 4. estjén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában elhangzik többek között Balassa Sándor zeneszerző, az MMA rendes tagja és Dubrovay László zeneszerző, az MMA rendes tagja műve is a Pesti Vigadóban, vezényel: Hamar Zsolt.

Rendkívüli turistaútra invitálja a hallgatót ez a kora tavaszi hangverseny. Az első színhely Svájc. Itt rejtőzik egy festői völgy (Val d'Anniviers a neve), amelyben a legenda szerint a nagyjából eldöntetlenül végződött catalaunumi ütközet (Kr. u. 451) után Attila seregének egy, a főseregtől leszakadó része menedéket talált. A történet hitelessége persze kétséges, de tény, az itt élő emberek bizonyos külső jegyekben különböznek környékbeli társaiktól – ez annak idején a filozófus Rousseau-nak is feltűnt.
Balassa Sándor fantáziáját megihlette a mese és a szép táj, erről szól Hunok völgye című, két szólistára (fuvola, kürt) és vonószenekarra írt darabja. Svájc után képzeletben a Jurassic Parkba kirándulhatunk, Dubrovay László trombitára, harsonára, tubára és zenekara írt Hármasversenyének hangjaival. Mintha hatalmas dinók lépdelnének és tülkölnének körülöttünk. Majd mulatságos tánc veszi kezdetét. Ki gondolná, miféle hangzásokra képesek a rézfúvós hangszerek!
A túra utolsó állomása kevésbé egzotikus, de ugyancsak vonzó. A napfényes Itália elevenedik meg a fiatal Mendelssohn dallamaival.

A műsor
Balassa Sándor: Hunok völgye, op. 69
Dubrovay László: Hármasverseny trombitára, harsonára, tubára és szimfonikus zenekarra
Mendelssohn: IV. (A-dúr, „Olasz") szimfónia, op. 90
 
További információk a Vigadó honlapján érhetők el.
 
 
Helyszín: Pesti Vigadó Díszterem (1051 Bp., Vigadó tér 2.)
// ]]>