Idill és elégia Berki Viola művészetében

Berki Viola méltatlanul háttérbe szorult, pedig a magyar képzőművészet egyik jelentős személyisége – mondta Szűcs Károly művészettörténész, a szokásos szerdai Kecske utcai előadássorozat alkalmából. Ez alkalomból a háznagyi teendőket Keserü Katalin látta el. 

 Szűcs Károly kihangsúlyozta, Berki Viola a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének polgári fokozatával kitüntetett Munkácsy-díjas érdemes művész – aki 2000-ben elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia Arany díját – élményközegének eredője a halasi és harkakötönyi  gyermekkor, a futóhomokos táj jellegzetes vadregényessége, a betyár- és művészmítoszok, valamint a történelem iránti rajongás. Ez utóbbit úgy jellemezte, hogy a tudása sok forrásból való, ám a képeken elsődlegesen nem a tényszerű hűségre, hanem a mondanivaló hitelességére törekedett. Mindezt az otthoni értékrendnek és neveltetésnek köszönhette. Berki Viola a természetben, a történelemben, a vallásokban és a népi kultúra világában a nagy egészhez tartozás élményét élte meg, és képein keresztül is ezt adta vissza. Éppen ezért mondta saját művészetének hatásáról: „azt szeretném, hogy az emberek örüljenek és megtisztuljanak."

  Szűcs Károly előadásában feltárult Berki Viola életútja. Kiskunhalason született 1932. május 5-én, és Budapesten hunyt el, 2001. március 26-án. Nagybátyja Thorma János, a nagybányai művésztelep alapítója. Középiskolai tanulmányait a Budapesti Szépmíves Líceumban folytatta, majd 1951-ben felvételt nyert a Budapesti Képzőművészeti Főiskolára, ahonnan 1954-ben politikai okok miatt kizárták. Tanulmányait egy évvel később folytathatta, így 1958-ban befejezhette a főiskolát. Mestere Fónyi Géza festőművész volt. Első kiállítását 1961-ben tartotta. Ebben az időben kötött életre szóló barátságot Gross Arnolddal, Kornis Dezsővel és Kondor Bélával.

  Szűcs Károly szerint Berki Viola egyedi stílusú festőművész volt. Sokszólamú művészetének képei benépesülnek világának kedvenc témáival. A bűvöletes antik múlt és a szövevényes mese-elemekkel teli középkor mélyen értelmezhető atmoszférája az alkotásaiban új éltre kel. Művészete változatos, élete során az akvarelltől a tus és grafikán keresztül sokféle technikát alkalmazott, 12 folyóirat számára készített illusztrációkat, valamint 17 mese és ismeretterjesztő gyermekkönyvben lehet megcsodálni a rajzait. Művészi hitvallását Berki Viola egy ízben így foglalta össze: „Pályám során soha nem lelkesítettek az éppen divatos művészeti irányzatok. Beláttam, nincs más utam, mint saját belső világomba bányászni és onnan hozni felszínre a megfesteni való témákat, mert ezt rajtam kívül senki sem fogja megtenni. Hidegen hagynak a mai, már-már kötelező követésre sugallt 'művészeti' irányzatok is. Bátran vállalom a korszerűség bélyegét."

  Az előadást követően születésnapja alkalmából Fekete György elnök és Kucsera Tamás Gergely főtitkár köszöntötte Juhász Juditot, a MMA Titkárságának sajtó- és kommunikációs osztályvezetőjét.

Ngày 21 tháng 11 năm 2012  |  emlékest berki viola