Nagyobb térképre váltás

Józsefvárosi Galéria (Budapest VIII. József krt. 70.)
2014. október 17. – november 10.
Supka Magdolna (1914–2005) (fotó: Lugosi Lugo László)

Ötvös is volt Supka Magdolna művészettörténész

Supka Magdolna Széchenyi-díjas művészettörténész, mindenki Mannája 100 éve született (1914. augusztus 3.) és emlékére Mesterek mentora címmel kiállítás látható Budapesten, a Józsefvárosi Galériában október 17-től, péntektől november 10-ig. A tárlat az idei Festészet napja programsorozat része.
A kiállításon olyan festők, grafikusok műveit láthatja az érdeklődő, akiket az aktuális hatalom mellőzött, elfelejtették őket, de munkásságukat Supka Magdolna nagyra értékelte és harcolt értük. Köztük van Aba-Novák Vilmos és a Cirkuszbódé című festmény látható tőle, de van Pirk János kép, Kondor Bélától rézkarc, Reich Károlytól ceruza-rajz, Tóth Menyhért Csorda című festménye, Szalay Lajos tusrajza, Koszta Rozália portréja Manna édesanyjáról, Gere Gizelláról, aki maga is komoly rajztehetség volt, de a családjáért föladta művészi ambícióit. A festmények, rézkarcok, grafikák többségét Supka Magdolnának készítették a művészek barátságuk jeleként. Az alkotók, különösen a grafikusok nagyon szerették és tisztelték, 70. születésnapjára a Fészek Klubban Manna néninek szeretettel! címmel kiállítást is rendeztek. A festőktől, grafikusoktól egy-egy munka látható, ezek mindegyike mellett Supka Magdolna szövege olvasható a művészről.
Mónus Viktor, a galéria munkatársa azt is elmondta, hogy a falon három tablón a művészettörténészről, barátairól, családjáról, művészekről láthatók magán-fotográfiák. Két vitrinben pedig személyes tárgyai kaptak helyet: Az egyikben azok a könyvek vannak, amelyeket ő írt művészekről, például Aba-Novák Vilmosról, Csohány Kálmánról, Szabó Vladimírról, Szalay Lajosról és Zichy Mihályról. A másik üvegtárlóban pipere dolgai, mint körömlakk, parfüm, bizsuk, maga készítette ötvös ékszerek vannak, mert ezt is kitanulta apja, Supka Géza régész és újságíró javaslatára, vagyis hogy az egyetem mellett tanuljon mesterséget is. Manna olasz szakos volt és ahogy lánya, Bényi Eszter textilművész az MMA honlapjának megemlítette, élete végéig olasz nyelvű krimivel aludt el esténként, ezekből is ott van néhány a vitrinben.
Az eseményen átadják a Supka Magdolna-díjat Shah Gabriella művészettörténésznek. A T-Art Alapítvány Tenk László festőművész vezetésével minden évben, immár nyolcadszor, annak ítéli a plakettet, aki az adott évben tevékenységével hozzájárult Supka Magdolna szellemiségének megőrzéséhez. A díjat kapott személyiségek között van Bráda Tibor festőművész, Wehner Tibor művészettörténész, Sipos Mihály zenész, a Muzsikás együttes tagja, Gulyás János filmrendező. A kiváló művészettörténész portréját ábrázoló bronz plakettet Csikai Márta szobrászművész készítette. Az érem alsó felében olvasható, hogy Supka Magdolna-díj, a középtájon pedig bal oldalon a Manna jobbra az 1914–2005 felirat van.
Supka Magdolna haláláig (2005) részt vett az MMA egyesület találkozásain, 2011-től a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja.
Ngày 17 tháng 10 năm 2014  |  kiállítás supka magdolna