« Quay lại

2017. október 6. – Lóránt János Demeter kiállítása Supka Magdolna emlékére

2017. október 6. – Lóránt János Demeter kiállítása Supka Magdolna emlékére

A Józsefvárosi Galériában minden évben megemlékeznek Supka Magdolna művészettörténészről, az MMA posztumusz tiszteleti tagjáról. Ebben az évben Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész kiállításával tisztelegnek a szervezők nagy mentoruk emléke előtt. A megnyitón átadják a Supka Magdolna emlékdíjat, amit olyanok számára ítélnek oda, aki a kultúra területén „Manna szellemében" ér el kimagasló eredményeket.
A kiállítást, melynek címe NOMÁD, Garami Gréta művészettörténész nyitja meg. A megnyitó után a Mentés Másként Trió koncertezik.
 
A kiállítás megtekinthető: 2017. október 6. – november 6.
 
Idézet Supka Magdolna Lóránt János Demeterről írott könyvéből:

„Vannak a szabad természetben tiszta nagy vizek, melyeknek nincsen sekélye, nem lehet bennök térdig-övig mártózva szoktatni tagjainkat, hanem egész testtel, egyszerre kell beléjük merülni, aztán úszva vagy lebegve, talajvesztőn átadni magunkat e súlytalan létezésben a tudat és a lélek szabad szárnyalásának – mégsem feledve annak veszélyét, hogy a víznek mélyen van a mélye és állhatatos a vonzása. Ilyen hirtelen-táruló és hívó mélyvízi benyomást kelt bennünk Lóránt János Demeter festészete is."

 
A Józsefvárosi Galéria egyik hagyománya, hogy minden évben egy kiállítást dr. Supka Magdolna művészettörténész emlékének szentel. Lóránt János Demeter is azok közé a művészek közé tartozott, akiknek munkásságát nagyra értékelte, elismertetéséért harcolt. A szereplő alkotások válogatást nyújtanak a Völgyi-Skonda és a Kugler gyűjteményekből. A kiállítás részét képezik Supka Manna dokumentumai, illetve a megnyitó alkalmával a Supka Manna-díj – Csikai Márta által készített bronz emlékplakett átadása (melyet a T-art Alapítvány és az Akadémia Humana Alapítvány ad ki). A kiállítás a Magyar Festészet Napja programsorozatnak is része.
 
A megnyitó időpontja: 2017. október 6., 18.00 óra
Helyszín: Józsefvárosi Galéria (1085 Budapest, József krt. 70.)

A meghívó itt érhető el.