Nemzeti ereklyéink titkai

Bemutatták Horváth Hilda Varga Péterről készített monográfiáját

Az MMA irodaházában tartották meg Varga Péter, az MMA rendes tagja monográfiájának bemutatóját február 19-én. Az akadémikus több nemzeti ereklyénket is szakértőként vehette kézbe. Az ötvösművész, restaurátorral és Horváth Hilda művészettörténésszel, a monográfia szerzőjével Keppel Márton művészettörténész, az MMA Iparművészeti Tagozatának titkára beszélgetett.
Ngày 21 tháng 2 năm 2024

Kihirdették a Palóc Társaság tanulmány és szépíró pályázatának eredményét

„Magyarnak születtem, magyar is maradok"
 
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére idén 28. alkalommal hirdette meg a Palóc Társaság tanulmány- és szépírói pályázatát. A január 27-én a Klebelsberg Kastélyban rendezett díjátadó esemény védnöke Kókay Krisztina, Ferenczy Noémi díjas textilművész, az MMA rendes tagja volt, aki a kategóriák első helyezettjei részére névre szóló, dedikált alkotásait adta át.

Ngày 08 tháng 2 năm 2024

Elhunyt Katona Szabó Erzsébet textilművész

Életének 72. évében elhunyt Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Katona Szabó Erzsébetet a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.
„Műveimben… az elemek, a témák állandóan vissza-visszatérnek új alakban, újabb és újabb utak nyílnak. Mindig fontosnak éreztem viszont az érzelmekre hatni tudó üzenetet, legyen az falikárpit, öltözékbemutató, vagy éppen bőrkollázs-kompozíció." (Katona Szabó Erzsébet)

Ngày 05 tháng 2 năm 2024

Kortárs magyar kerámia Ljubljanában

További együttműködést terveznek

Január 24-én a ljubljanai Liszt Intézet és a Magyar Művészeti Akadémia közösen rendezte a „Közös nyelv // Common Tongue – Kortárs magyar kerámia Ljubljanában" című kiállítás finisszázsát. A tárlaton a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasainak kortárs kerámia alkotásait tekinthették meg a látogatók. 

Ngày 05 tháng 2 năm 2024

Életműdíjat kapott Jakobovits Márta

Az elismerést Nagyváradon, a magyar kultúra napja alkalmából adták át

A régió korábbi hagyományaihoz hasonlóan az ünnepségének idén is a Szigligeti Színház adta a helyszínét. A gála záróeseménye volt az RMDSZ megyei szervezete, illetve Debrecen, Berettyóújfalu és Margitta önkormányzata által szervezett egyhetes ünnepi rendezvénysorozatnak.

Ngày 24 tháng 1 năm 2024

A megújulás fénye a Ráday Házban

Hager Ritta alkotása a leégett kollégium 2019-es tragédiájára is emlékeztet

A Kossuth-díjas iparművész, textiltervező, gobelinművész, az MMA rendes tagja új alkotását avatták fel a budapesti Ráday Ház második emeletén az elmúlt év decemberében. A felkérésre készült, majdnem négy négyzetméteres gobelin központi motívuma egy fénylő égi kereszt, amely visszatükröződik a vízen, de megjelenik rajta a piros vonalak által jelképezett tűz is.

Ngày 10 tháng 1 năm 2024
Cuối cùng