A zene Newtonja a Müpában

Vashegyi György vezényletével csendül fel a Les Boréades 

Kivételes produkcióban lehet része a zenekedvelő közönségnek: nemzetközi sztárok, valamint a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar közreműködésével csendül fel a Les Boréades (Boreádok), a 340 éve született Jean-Philippe Rameau utolsó, ötfelvonásos lírai tragédiája szeptember 21-én 19 órakor a Müpában. Vezényel: a régizene kiemelkedő szakértője, Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.
Bár olvasni még nem tudott, máris zenélni tanították, színpadi műveket azonban csak ötvenévesen kezdett el írni Jean-Philippe Rameau francia barokk zeneszerző. Félszázadik születésnapján mutatták be a Hippolyte et Aricie-t, a párizsi operaház első nagyszínházi alkotását. A következő harminc évben aztán számtalan operát és balettet komponált Rameau, akinek XV. Lajos felkérésére készült el az utolsó munkája, a Les Boréades. Eredeti, nyomtatott librettó híján csak valószínűsíthető, hogy a zenemű szövegét Louis de Cahusac írta. Utolsó alkotását azonban Rameau soha nem láthatta színpadon: az 1763-as próbákon ugyan részt vett (állítólag az akkor nyolvéves Mozart is), de a bemutató elmaradt, s a zeneszerző a következő évben elhunyt. A teljes barokk opera ősbemutatóját több mint kétszáz évvel a halála után tartották az 1982-es Aix-en Provence-i Fesztiválon, húsz évvel később pedig a párizsi operaház tűzte műsorára.
Rameau elméleti munkássága szintén jelentős, az 1722-es, Traité de l'harmonie (Értekezés a harmóniáról) című írása megjelenés után nem sokkal már a zene Isaac Newtonjaként emlegették a szerzőt, akit azóta is az első összhangzattan-teoretikusként tartanak számon. Sikereiben fontos szerepet játszott a nála 24 évvel fiatalabb felesége, Marie-Louise Mangot tehetséges énekesnő és egy tanítványa, akinek jómódú férje Rameau mecénása lett. XV. Lajos ugyancsak elismerte a zeneszerző munkásságát, amikor kinevezte őt udvari kamarazene-szerzővé.

Sabine Devieilhe – fotó: Anna Dabrowska

Részleteket már hallhatott a magyar közönség a Les Boréadesból, ám a teljes opera most először csendül fel szeptember 21-én a Müpában. A nagyívű produkcióhoz olyan világsztár énekeseket sikerült megnyerni, mint Sabine Devieilhe, Reinoud Van Mechelen, Benedikt Kristjánsson vagy Thomas Dolié. Közreműködik az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, vezényel Vashegyi György, aki maga is rengeteget tett Rameau magyarországi népszerűsítéséért, és 2022. februárjában a francia államtól megkapta a Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát.
A produkciót a Haydneum – Magyar Régizenei Központ rendezi, együttműködő partnere a Versailles-i Barokk Zenei Központ. A budapesti koncertszerű előadásból a Müpa támogatásával lemezfelvétel is készül, amelyet a Warner Classics kiadó megjelentet. A Les Boréades a Müpa-koncert után a párizsi Théâtre des Champs-Elysées-be, a helsinki Musiikkitalo-ba és az amszterdami Concertgebouw-ba utazik.

Tóth I.
Forrás: Haydneum
Fotó: Pályi Zsófia, Anna Dabrowska
Ngày 15 tháng 9 năm 2023  |  vashegyi györgy müpa jean-philippe rameau