Alföldi szecesszió és a városépítő polgármesterek

Konferencia és kiállítás Kiskunfélegyházán

A száz esztendeje elhunyt városépítő polgármesterére, dr. Molnár Bélára emlékező Kiskunfélegyháza és a Kiskun Múzeum október 5-én és 6-án olyan konferenciának, illetve kiállításnak ad helyet, amelyeknek célja az alföldi szecesszió átfogó, társadalomtörténeti vetületű kutatásának bevezetése.
A tudományközi tanácskozás célja, hogy minél teljesebben összegezze azt a hely- és művészettörténészek által felhalmozott tudást, amely az Újvidéktől Ungvárig terjedő nagytáj szecessziós architektúrájával kapcsolatos. Szintén a mostani ismereteink összegzésre törekszik a konferencia ideje alatt megnyíló tablókiállítás, amely tematikus és mikroregionális egységekben tekinti át a régióban található épített örökséget, illetve kiegészíti azt a kabinetkiállítást, amely eredeti tervrajzok és dokumentumok segítségével állít emléket dr. Molnár Bélának és a vezetése alatt városiasodó Kiskunfélegyháza 20. század eleji építészetének.
A kiállítás és a konferencia azzal a szándékkal jött létre, hogy a közönség megismerhesse a „szecessziós városokként" emlegetett települések kisebb igényű, árnyas mellékutcákban száz éve meghúzódó épületeit; továbbá azokat a kisvárosokat és falvakat (netán egész járásokat, megyéket), amelyek nevei alig-alig tűntek fel mostanáig a magyar építészettörténet-írásban. Reménység szerint ez a feltérképező munka hosszú távon lehetővé teszi annak a kérdésnek az eldöntését, hogy valóban önálló csoportot alkot-e az Alföldön épült szecessziós épületek egy része, amint azt korábban Keserü Katalin „virágos stílus" fogalma és Gerle János „alföldi szecesszió" terminusa megpedzette. A konferencia programja megtekinthető itt.
 (A konferenciát az ELTE Művészettörténeti Intézete és a Nemzeti Kulturális Alap, a kiállítás megvalósulását a Balogh Bertalan Művészeti Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia, a Zempléni Múzeum, a Türr István Múzeum, a Tiszafüredi Városi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeuma, valamint a Nyíregyházi Városvédő Egyesület támogatja.)
Ngày 28 tháng 9 năm 2015