A művészettel nevelés a nemzet jövőbeli sikerébe történő befektetés

…az „általános" szint amatőrnek sok, profinak viszont kevés…

Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az előadó-művészeti együttesek állami támogatásáról, a támogatási rendszer átalakításának szükségességéről, a zenekarok profiljának meghatározásáról és a Nemzeti Kulturális Alap program működéséről nyilatkozott a ZENEkar című folyóiratnak. Honlapunkon a teljes interjút közöljük.
1 жовтня 2020

A jövő mesterei

„A Zuglói Filharmónia nyilvánvalóan Magyarország legjobb utánpótlás-zenekara. Őket hallgatva alig gondolnánk, hogy fiatalkorúak játszanak" – írja a Záborszky Kálmán vezette zenekar berlini koncertje kapcsán a Der Tagesspiegel német napilap hírportálja. A karmestert a külföldi koncerten szerzett élményekről kérdeztük.

2 серпня 2013

Elhunyt Halmos Béla

67 éves korában, július 18-án váratlanul elhunyt Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenész, népzenekutató, előadóművész, a táncházmozgalom egyik elindítója. 2013. augusztus 9-én, pénteken 14.15-kor a Farkasréti temetőben, a Makovecz-ravatalozóból kísérik utolsó útjára. 

19 липня 2013

Bogányi Gergely Dubrovnikban koncertezik

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja először ad koncertet Dubrovnikban. A 64. Nyári Játékok keretében július 21-én lép fel az óvárosi Rektor-palotában. Amint a művész elmondta, nagy várakozással készül a hangversenyre, mert még nem szerepelt a fesztiválon, sőt a legendás szépségű tengerparti városban sem járt még soha. 

19 липня 2013

Életük a zene

A Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zuglói Filharmónia – melynek 1988 óta Záborszky Kálmán művészeti vezetője – július 27-én a berlini Konzerthausban, a Young Euro Classic vendégeként lép fel. Másnap a Liebermann Villánál játszanak térzenét: többek között Csajkovszkij Virágkeringőjét, Liszt II. és III. magyar rapszódiáját, Brahms Magyar táncait. Mindkét koncerten Záborszky Kálmán vezényel.

16 липня 2013

Keletre tart a gyermekkórus

Távol-keleti meghívást kapott a Szabó Dénes karnagy által vezetett, nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus. Az utazás során fellépnek majd Hong-Kongban, a kínai Guangzhou városban és Tajvanon is.

8 липня 2013