Szőnyi Erzsébet (1924–2019)

Elhunyt Szőnyi Erzsébet zeneszerző, a nemzet művésze

96. életévében elhunyt Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus, karnagy, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Szőnyi Erzsébet a 20. és a 21. századi magyar zenei élet, a zenepedagógia és az alkotóművészet ikonikus alakja, akinek különlegesen gazdag életművét, szellemiségét és lelki erejét hazánk szellemi életének egyik tetőpontjaként tarthatjuk számon, és aki egész életében küldetésének tekintette Kodály zenepedagógiai elveinek hirdetését. Pedagógiai és művészeti (előadó, illetve alkotó) tevékenysége elválaszthatatlan egymástól. Pedagógiai és közéleti munkássága betetőzésének tekinthető, hogy a Kodály-módszer 2016-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára. Szőnyi Erzsébet még 95 évesen is komponált, a köztestület tavasszal szerzői esten köszöntötte a születésnapját ünneplő művészt. A Magyar Művészeti Akadémia Szőnyi Erzsébetet saját halottjának tekinti.
28 грудня 2019

A megszólalás tisztasága

Interjú Szabó Dénessel

A nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus távol-keleti koncertkörútjának első, hongkongi állomásán életműdíjjal tüntették ki a kar vezetőjét, Szabó Dénest. „Kodály és Bartók országában minden kórusnak könnyű dolga van, hiszen a világhírű szerzők műveit nálunk autentikusabban senki nem tudja előadni" – vallja a Kossuth-díjas karnagy.

15 серпня 2013

Augusztus 20. – István király kétszer

Kolozsvárott augusztus 25-én 30 ezer ember előtt mutatják be az István, a királyt a Kolozsvári Magyar Napok keretében. A darab nyilvános főpróbáját augusztus 20-án este tartják a békéscsabai Szent István téren. Ugyanezen a napon Erkel Ferenc utolsó befejezett operáját, az István királyt tűzik műsorra a Budapesti Nyári Fesztiválon. 

12 серпня 2013
Életműdíjat kapott a Cantemus karnagya

Életműdíjat kapott a Cantemus karnagya

Életműdíjat kapott a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Szabó Dénes karnagy azon a nagyszabású koncertturnén, amelyről a közelmúltban tért haza a nyíregyházi Cantemus GyermekkórusA háromhetes turnénak Hong-Kong, Kína és Tajvan voltak az állomásai.

12 серпня 2013
Virrasztás Halmos Béláért

Virrasztás Halmos Béláért

Gyászoló családja, barátai, munkatársai és tisztelői a Farkasréti temetőben kísérik el utolsó útjára Halmos Bélát augusztus 9-én, pénteken 14.15-kor. A neves népzenekutató, a magyar táncházmozgalom egyik elindítója életének 68. évében, július 18-án hunyt el. Emlékére a Hagyományok Háza virrasztást szervezett.

9 серпня 2013
Itt a Kaposfest

Itt a Kaposfest

Jövő héten, augusztus 1319. között tartják az idei Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált. A több mint 15 000 látogatót vonzó Kaposfest a világszínvonalú komolyzenei koncertek mellett rengeteg más, izgalmas programmal is várja a közönséget: lesz jazz, pop, blues és sanzon is, valamint kiállítások, gasztronómiai események teszik színesebbé a Somogy megye szívébe látogatók élményeit.

7 серпня 2013