A művészettel nevelés a nemzet jövőbeli sikerébe történő befektetés

…az „általános" szint amatőrnek sok, profinak viszont kevés…

Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az előadó-művészeti együttesek állami támogatásáról, a támogatási rendszer átalakításának szükségességéről, a zenekarok profiljának meghatározásáról és a Nemzeti Kulturális Alap program működéséről nyilatkozott a ZENEkar című folyóiratnak. Honlapunkon a teljes interjút közöljük.
1 жовтня 2020

Szabó Marcell győzött a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen

Szabó Marcell, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoranduszhallgatója nyerte meg március 29-én, szombaton a 6. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt Szegeden. Az első díjhoz a Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott 500 ezer forint párosul. A közel egy évtizede életre hívott versenyt hagyományosan kétévente, Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan rendezik meg.

31 березня 2014

Dubrovay László vígoperája Miskolcon

Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerzőnek, a Magyar Művészeti Akadémia zenei tagozata vezetőjének Váltságdíj című egyfelvonásos vígoperája ősbemutatóként hangzik el a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon – jelentette be Kesselyák Gergely, a fesztivál igazgatója a 2014-es programot bemutató sajtóbeszélgetésen március 26-án. 

28 березня 2014

Carlo Ponti és a MÁV Szimfonikusok

Carlo Ponti vezényletével tartott Beethoven-estet a megújult Vigadóban a MÁV Szimfonikus Zenekar, melynek keretében belül többek közt az 1803-ban befejezett 3. Zongoraverseny is megszólalt Claudia Yang zongorista közreműködésével.

27 березня 2014

Átadták a Bartók–Pásztory-díjakat

Baráti Kristóf hegedű- és Falvai Sándor zongoraművésznek ítélte az idén a magyar zenei szakma legrangosabb elismerésének számító Bartók–Pásztory-díjakat a kuratórium. A díjat minden évben Bartók Béla születésének évfordulóján március 25-én adják át.

26 березня 2014

Magyar képek a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia az újonnan megnyíló Vigadóban Magyar képek címmel tartott hangversenyt Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dubrovay László és a nemrég elhunyt Szokolay Sándor műveiből március 23-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A hangversenyen, amely az MMA Zeneművészeti Tagozatának ötlete nyomán valósult meg, az Óbudai Danubia Zenekart Medveczky Ádám, Vashegyi György és Záborszky Kálmán vezényelte, közreműködött Miklósa Erika énekművész.

23 березня 2014